Zastupitelé v České Lípě odvolali uvolněnou radní pověřenou řízením městské policie

12. březen 2015

Městskou policii v České Lípě řídí opět starostka. Mimořádné jednání zastupitelstva rozhodlo o odvolání uvolněné radní, která vedla městskou policii od poloviny prosince. Její odvolání může i za odchod hutí ANO 2011 z radniční koalice.

„Svévolně vytvořila pátou směnu, dva strážníky převedla z úseku prevence kriminality do hlídkové služby, což je v rozporu s platným organizačním řádem. Tím došlo u většiny strážníků k poklesu měsíčního příjmu, což je nejzávažnější,“ vysvětluje starostka České Lípy Romana Žatecká z ČSSD některé z důvodů, které jí vedly k návrhu odvolání uvolněné radní Pavly Procházkové z hnutí ANO 2011 z funkce vedoucí městské policie.

„Nepovedlo se splnit základní úkoly, kterými byla pověřena,“ dodává starostka.

S tím ale Pavla Procházková nesouhlasí: „Ta koncepce byla nastavená a je naplňovaná, ale pochopitelně během dvou a půl měsíce naplnit těžko realizovat cíle, které byly stanoveny v horizontu jednoho roku.“

Podpořit ji na zastupitelstvo přišla většina strážníků včetně zástupce ředitele městské policie Antonína Doležala. Podle něj se celá situace vyostřila ve chvíli, kdy vedení českolipské radnice stáhlo žalobu na autora facebookového profilu neoficiální městské policie. Tu podalo předchozí vedení radnice pro poškození dobrého jména města. Spor se totiž urovnal mimosoudní dohodou.

„Byla to příčina celého sváru. Paní starostka chtěla udělat tlustou čáru, my jsme to brali jako to, co nás poškodí. My jsme to jako spravedlivé gesto nevnímali.“

16 z 24 zastupitelů nakonec podpořilo odvolaní Pavly Procházkové. Hnutí Ano 2011 teď chce vystoupit z radniční koalice.

Spustit audio