Osobní bankrot vám pomůže od dluhů

11. březen 2015
Dobré odpoledne

Komu přerostou dluhy přes hlavu, může vyhlásit osobní bankrot. „Je to až v podstatě poslední řešení pro člověka, který nezvládá splácet své závazky,“ vysvětluje Karel Křivánek z Občanské poradny. Právě občanská poradna je jednou z organizací, které se zabývají zpracováním insolvenčního návrhu pro takové dlužníky bezplatně. Dlužník dostane o možnostech splátek a dalším postupu veškeré informace, se kterými potom dále jde ke krajskému soudu.

„Zákon stanovuje, že je nutno zaplatit minimálně 30 % dluhů nezajištěným věřitelům v průběhu pěti let. V této lhůtě by měl člověk být schopen tento podíl svého dluhu splatit. Je ale nutné mít příjem, aby se dalo předem propočítat, jaká částka dlužníkovi zůstane na živobytí a zda dokáže dlužné částky věřitelům odvádět,“ říká Karel Křivánek. Z příjmu by se po dobu pěti let mělo splatit minimálně 30 % dluhů, ale je možné splatit i více.

Na vše dohlíží insolvenční správce

Na internetu je dostupná kalkulačka, kde se dá vše zadat (příjem, vyživované osoby a podobně) a spočítat. Pokud má člověk například příjem kolem 10 tisíc měsíčně, zbude mu přibližně 8 500 korun a zbytek jde na umořování dluhů. „S touto částkou je potřeba vyžít. Znamená to udělat nějaký rozpočet a naučit se s ní vyjít po dobu pěti let. U manželů probíhá oddlužení z obou příjmů, ale problematika je složitější a je vždy individuální. Někteří zaměstnavatelé dokonce vycházejí svým zaměstnanců vstříc, že jim třeba navýší příjem nebo pomohou jinak, aby na své splátky dosáhli,“ dodává Karel Křivánek.

O splátky se stará insolvenční správce, který hlídá, jestli vše probíhá, jak má a je z příjmů dlužníka také hrazen. Podle Karla Křivánka by měl dlužníkovi poskytnout i určitou ochranu, aby dlužník došel po pěti letech k úspěchu. „Pokud dlužník například přijde o práci, na to také pamatuje insolvenční zákon. Musí projevit maximální úsilí práci najít, nesmí nabídku práce odmítnout a podobně, pak je krajský soud ochoten až 6 měsíců počkat.“

Karel Křivánek

Na závěr pětileté lhůty krajský soud na základě žádosti odpouští zbytek, tedy až 70 % dlužné částky. „Věřitelé byli u toho, když zákon vznikal a sami si tato čísla určili, takže předpokládám, že s nimi jsou spokojeni,“ usmívá se Karel Křivánek.

autor: dak
Spustit audio