Řepka olejka jako byznys. EU ustupuje od jejího pěstování pro biopaliva

12. březen 2015

Už za pár týdnů bude zima jen vzpomínkou a pole na venkově se zazelenají. A také zežloutnou. Řepka olejka zabírá v dnešní době obrovskou zemědělskou plochu, přičemž hlavním důvodem je přimíchávání biosložky do pohonných hmot.

„Výměra, na které pěstují čeští, moravští a slezští zemědělci řepku, je významně větší, než tomu bylo dříve. A to proto, že poptávka po řepce je dnes vyšší,“ osvětluje situaci Jindřich Šnejdrla, náměstek pro Úsek komodit, výzkumu a poradenství Ministerstva zemědělství. „Přesto je to necelých 15% orné půdy,“dodává.

„Řepka nemá zrovna blahodárné účinky na krajinu. Další takovou plodinou je kukuřice. Když si sečteme plochu kukuřice a řepky olejky, tak se dostáváme na 30% orné půdy. Tyto rostliny půdu vyčerpávají,“ přibližuje obavy ochránců přírody Petr Sklenička, děkan Fakulty životního prostředí na České zemědělské univerzitě.

Kritici také argumentují tím, že v Evropské unii v posledních letech nastal odklon od "řepkové" bionafty, která, na rozdíl od jiných druhů, produkuje jen o cca 35 až 40% méně skleníkových plynů než motorová nafta.

„Česká republika, jako součást EU, má za úkol 10% fosilních paliv nahradit obnovitelnými zdroji. Dnes jsme na úrovni 6%. Druhá generace biopaliv je s technologiemi, které jsou dnes dostupné, absolutně ekonomicky nevýhodná,“ vysvětluje náměstek Šnejdrla, proč se v nejbližších letech řepka v České republice pěstovat nepřestane.

Dominantním producentem biopaliv v Česku je podle serveru motejlek.com firma Preol, která patří do skupiny Agrofert Andreje Babiše, stejně jako mnohé ze žlutých řepkových lánů.

Je tedy otázkou, jestli má ministerstvo zemědělství šanci prosadit jakékoli nové trendy v biopalivech, když je současným ministrem financí Andrej Babiš, pro kterého podpora biopaliv představuje významnou součást byznysu.

„Evropská komise dnes přehodnocuje rozhodnutí z období Zelené revoluce. Zjistila, že dobře míněná myšlenka je obrovským byznysem. Podle časopisu Science se ukazuje, že pokud bychom plochy, kde se nyní pěstuje řepka, zatravnili a zalesnili, docílilo bychom mnohem větších úspor skleníkových plynů, než při pěstování řepky pro biopaliva“, vysvětluje současný postoj EU k pěstování řepky profesor Sklenička.

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.