Ceny benzinu a nafty po měsících poklesu znovu rostou, překročily 31 korun za litr

Benzin a nafta znovu zdražují. Cena pohonných hmot překročila za poslední týden hranici 31 korun. Nejvíc ze svých peněženek vydají řidiči v Jihomoravském kraji, nejlevněji naopak natankují motoristé v Královéhradeckém kraji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání paliva (ilustrační foto)

Čerpání paliva (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Cena ropy na světových trzích opět o něco vzrostla, oproti dnu, které bylo, je to zhruba o 10 dolarů na barel. A to se s časovým zpožděním promítlo i do výsledných cen,“ vysvětluje analytik Home Creditu Michal Kozub.

„Druhý faktor je měnový kurz, hlavně eura vůči dolaru, respektive koruny vůči dolaru, který je nepříznivý a to ve výsledku mírně zdražuje i pohonné hmoty u českých čerpacích stanic,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příčiny rostoucích cen benzinu a nafty objasnil analytik Home Credit Michal Kozub

Ceny benzinu a nafty se v jednotlivých regionech liší.

Nejvyšší jsou v Jihomoravském kraji, který nedávno překonal i dříve dlouhodobě nejdražší Prahu. Litr benzinu tam v průměru stojí 31,85 koruny, za naftu řidiči zaplatí o 13 haléřů více.

Naopak nejlevnější jsou pohonné hmoty v Královéhradeckém kraji. Litr Naturalu 95 tam stojí průměrně 30,70 koruny, nafta je dražší o 9 haléřů.

„Můžou to být vlivy ze zahraničí, jak jsou ceny nastavené v okolních státech. Ale je to třeba i to, jestli v daném regionu je velká dálniční síť, nebo ne. Na dálnicích se ceny pohybují i okolo 36 korun za litr a to samozřejmě průměrné ceny výrazně zvýší,“ upozorňuje analytik.

Ceny pohonných hmot | Foto: Český rozhlas

mka, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme