Země EU zřejmě začnou kontrolovat pasy lidí vracejících se ze států mimo Schengenu

Češi vracející se ze zemí mimo schengenský prostor nejspíš budou muset na letišti v Praze nechat zkontrolovat své pasy. Nyní se taková kontrola provádí jen namátkově. Země Evropské unie ale zvažují, že budou kontrolovat doklady všech svých občanů, kteří se vracejí ze států mimo Schengenu. Chtějí tím posílit boj proti terorismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní pas občana České republiky

Cestovní pas občana České republiky | Foto: Barbora Kmentová

Češi by tak museli ukazovat pas vždy, když se budou vracet třeba z dovolené v Chorvatsku. Kontrola by měla zjistit, jestli někdo necestuje na falešný doklad.

„Státy, které jsou dotčeny velkým pohybem turistů, mají otázky k vyjasnění. Konkrétně je to třeba Slovinsko,“ říká první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, podle kterého má být jasno do června.

Debata o zpřísnění kontrol přichází kvůli tomu, že tisíce Evropanů odešly bojovat do občanské války v Sýrii.

„Pokud nechceme, aby se vztyčovaly hranice mezi jednotlivými národními státy, je potřeba, aby se zlepšila kontrola zabezpečení vnější schengenské hranice jako jedno z klíčových opatření v boji proti terorismu,“ řekl před měsícem k návrhu premiér Bohuslav Sobotka.

Schengenský prostor | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme