Modrý mohl být hvězdou NHL. Komunisté ho poslali do vězení

Přesně před 65 lety se v tehdejším Československu rozjel nevídaný soudní proces. Z klíčových hráčů národního hokejového týmu se takřka přes noc stali trestanci. Komunistický režim se obával, že jádro mužstva využije šampionát v Londýně k emigraci. Do čela údajného protistátního spiknutí dosadil Bohumila Modrého. Legendární brankář platil do té doby za jednoho z nejlepších hráčů své doby. Vězení ale jeho kariéru ukončilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gulag. Ilustrační foto

Gulag. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

V roce 1947 českoslovenští hokejisté získali titul mistrů světa na pražské Štvanici. O dva roky později úspěch zopakovali ve Stockholmu. Šanci obhájit titul na mistrovství v Londýně 1950 už ale nedostali. Místo toho je komunisté soudili jako vlastizrádce.

13. března 1950 funkcionáři hokejistům oznámili, že na šampionát do Londýna nepoletí. Jako důvod uvedli, že rozhlasový redaktor Otakar Procházka nedostal vízum. Zklamaní hokejisté se sešli v restauraci U Herclíků. Právě tam je večer zatkla StB, vzpomíná Augustin Bubník:

Přehrát

00:00 / 00:00

O příběhu hokejisty Bohumila Modrého, kterého komunisté poslali na 15 let do vězení, natáčel redaktor Vojtěch Koval

„V nejlepší zábavě, kdy to tam vřelo, najednou u stolu stáli dva pánové, chytili mě a Vaška Roziňáka a řekli: Vy půjdete s námi.“

O pár dní později policie zatkla i Bohumila Modrého. A to přesto, že U Herclíků vůbec nebyl a už v té době ani nebyl členem reprezentace.

„Přišli dva páni, zazvonili a ptali se po tatínkovi. Babička řekla, že dole klepe koberce. Oni šli dolů a pomohli vynést koberce nahoru. To je všechno,“ popisuje Modrého dcera Blanka.

Z Bohumila Modrého udělali hlavu údajného spiknutí. Aféra po něm dostala i jméno - Proces s protistátní skupinou Modrý a spol. Soud začal v říjnu 1950.

„Když nám vynášeli rozsudky, tak já i Modrý jsme si oddechli, protože jsme si mysleli, kdo ví, co se může stát po Miladě Horákové. Ona byla v červnu, od té doby nebyl žádný monstrproces. Až pak náš,“ vzpomíná Augustin Bubník.

Hokejisté odsouzeni v roce 1950 za špionáž a velezradu | Foto: Český rozhlas

Bohumil Modrý dostal za údajné protivládní spiknutí nejhorší trest, 15 let vězení. Na několik měsíců ho převezli i do uranových dolů v Jáchymově. Těžké podmínky se podepsaly na jeho zdravotním stavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na svého otce, legendárního hokejistu Bohumila Modrého vzpomínala jeho dcera Blanka

„Myslím, že to popisoval Vašek Roziňák, jak měli v celách promočené matrace. Ale co to prý bylo proti tomu, co bylo s Bóžou Modrým, který seděl v mokru a blátu v bunkru v podzemí a ze stěn kapala voda,“ říká Blanka Modrá.

V roce 1963 Modrý zemřel na nemoc způsobenou radiací. O pět let později se jeho rodina dočkala aspoň částečného zadostiučinění. Stát dodatečně zrušil původní rozsudek. Hokejová historie si tak Modrého pamatuje jako jednoho z nejlepších brankářů své doby.

Proč komunistický režim proti hokejistům takto tvrdě zasáhl, není jasné. Zřejmě se obával, že by celý tým po mistrovství světa v Londýně zůstal a komunisty tak zostudil. Spekuluje se ale, že proces vznikl na příkaz Kremlu. Aby si tak Rusové připravili prostor pro nástup svého hokejového týmu.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme