Čas strachu i odvahy. Rádio Retro přibližuje druhou světovou válku

O půlnoci odstartoval další díl Rádia Retro. Tentokrát se jeho vysílání zaměřilo na jeden z nejtemnějších úseků novodobé historie naší země. Konkrétně roky 1938 až 1945 - tedy čas od konce První republiky až po Norimberský proces. Původní naději vystřídalo pomnichovské zklamání, okupace, heydrichiáda a vypálení obcí Lidice a Ležáky. Unikátní dobové záznamy posluchačům zprostředkují tehdejší atmosféru a přiblíží celou řadu emotivních momentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takto vypadala lidická náves v létě roku 1942, odplata nacistů za atentát na Heydricha byla důsledná

Takto vypadala lidická náves v létě roku 1942, odplata nacistů za atentát na Heydricha byla důsledná | Foto: z archívu Vojenského historického ústavu a Eduarda Stehlíka

„Je to nepříjemná věc, že pro takového jednoho darebáka musíme potom všichni trpět,“ říká žena.

Takto reportér Josef Cincibus zaznamenal jeden z ohlasů obyvatel Klatov na atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Tvůrce a moderátor Radia Retro Tomáš Černý přiznal, že mu z těchto záznamů naskakuje husí kůže:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na období okolo druhé světové války se zaměřil další díl Rádia Retro. O jeho programu natáčel redaktor Vojtěch Koval

„Oni si povídají o tom, jak život normálně plyne, jak odsuzují atentát na protektora Heydricha. Je to v osm hodin večer, 9. června 1942. Přesně v desítkách minut, kdy se stahují mračna nad Lidicemi. V noci z devátého na desátého června byly Lidice vyhlazeny.“

Někdy byly popisované chvíle natolik silné, že dohnaly k slzám i samotného reportéra. Josef Cincibus zpovídá matku malého chlapce z Lidic. Paní Jedličková žádá o pátrání po svém malém synovi - ten už ale tři roky nežije.

„Chtěla bych se o něm dozvědět, kde je, kteří dobří lidé si ho vzali na vychování. Chtěla bych je poprosit, aby mi děcko vrátili. Jmenuje se Václav Jedlička a teď mu je osm let,“ říká do mikrofonu paní Jedličková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program Rádia Retro přiblížil jeden z jeho dramaturgů a moderátor Tomáš Černý

Program osmého vysílání Rádia Retro sestavil Tomáš Černý a jeho spolupracovníci z archivních snímků Československého rozhlasu. Z dobových záznamů Hlasu Ameriky zase promluví pánové Voskovec a Werich. Ti ze zámoří komentovali řadu událostí, včetně vyhlazení Lidic.

Kromě ucelených archivních snímků tentokrát ve vysílání dostaly prostor i komentované kompilace v podání Stanislava Motla a Jiřího Suchého.

„Stanislav Motl dokáže nahrávky obalit ještě spoustou dalších příběhů, které k tomu vypráví. K tomu si ještě vybral svoji vlastní hudbu. Totéž dělá i Jiří Suchý, což je jméno, které bychom v této souvislosti čekali méně, ale přesto i ty jeho vzpomínky a pohledy jsou obohacující,“ dodává Tomáš Černý.

Rádio Retro si posluchači mohou od dnešní půlnoci poslechnout na webu Českého rozhlasu. Nebo si pustit digitální smyčku na adrese www.hrdina.cz.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme