Řecko má nového prezidenta, v politice má spíše ceremoniální roli

Řecko bude mít po dnešní inauguraci nového prezidenta. Bývalého ministra vnitra konzervativní vlády Prokopise Pavlopulose zvolil v únoru parlament, kterému dominuje krajně levicová strana Syriza - vítěz předčasných voleb. Ta nominací Pavlopulose vyšla vstříc menšímu partnerovi z vládní koalice, pravicově nacionalistické straně Nezávislí Řekové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým řeckým prezidentem je ode dneška Prokopis Pavlopulos

Novým řeckým prezidentem je ode dneška Prokopis Pavlopulos | Zdroj: Reuters

„Naše země se musí dostat z téhle šlamastyky a lidé musí nakonec pocítit hrdost a naději,“ prohlásil 64letý Pavlopulos během nominačního zasedání parlamentu.

Podle šéfa vítězné Syrizy a premiéra Alexise Tsiprase Řecko potřebuje prezidenta se silnou národní morálkou, osobnost respektovanou celou společností i jejími zástupci v parlamentu.

Tsiprasova vláda se snaží zrušit úsporné škrty v sociální oblasti, vyžádané zahraničními věřiteli. Úspory kritizovala z pozice poslance i nová hlava státu.

Prezident má v řecké politice spíš ceremoniální roli, neschopnost poslanců shodnout se na přijatelném kandidátovi ale vyvolala lednové volby a triumf Syrizy.

Pavlopulos je členem pravicové strany Nová demokracie. V letech 1996 až 2014 byl členem parlamentu. Několik let byl ministrem vnitra.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme