Strůjce atentátů v Bombaji, při nichž zemřelo 174 lidí, je na svobodě

Pákistán propustil na svobodu šéfa teroristické organizace a strůjce teroristických útoků v Bombaji v roce 2008 Zakího Rahmána Lakhvího. Nejvyšší soud rozhodl, že pro jeho další pobyt za mřížemi nejsou důkazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombaj.

Bombaj. | Foto: Khalil Baalbaki

Lakhví byl ve vězení od roku 2009. Za strůjce útoků v Bombaji, při kterých v roce 2008 zahynulo 174 lidí, ho přitom označil jediný přeživší atentátník z desetičlenného komanda. Toho ale Indie odsoudila k trestu smrti a v roce 2012 popravila.

Zakí Rahmán Lakhví je vojenským šéfem teroristické organizace Laškare tajjaba, která stojí za atentáty v Indii i v samotném Pákistánu, v Kašmíru. Figuruje na předních místech seznamů teroristických organizací v USA, Evropské unii i Rusku. Předpokládá se ale, že pákistánská tajná služba ji podporuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Strůjce teroristických útoků v Bombaji Zakí Rahmán Lakhví je na svobodě. Více od Jaromíra Marka ze zahraniční redakce

Spojené státy a Velká Británie před časem bezvýsledně žádaly, aby Lakhví byl vydán do Indie nebo postaven před Mezinárodní soudní dvůr. Indie je jeho propuštěním na svobodu pobouřena. Indičtí vyšetřovatelé v minulosti dodali Pákistánů důkazy o tom, že byl v telefonickém spojení muži, kteří v Bombaji útočili.

"Reakce Indie musí být nekompromisní. Posledních 15, 20 let jsme svědky toho, že s Pákistánem vedeme rozhovory o rozhovorech, a na druhé straně vidíme tyto konkrétní kroky, které svědčí o dvojí politice Pákistánu," řekl pro Indickou televizi bývalý indický ministr vnitra Chidambaram.

Indie před časem také kritizovala, za jakých luxusních podmínek Lakhví pobýval ve vězení. Měl přístup k mobilnímu telefonu, internetu a podle některých ve svém vězení denně přijal až 100 lidí.

Jaromír Marek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme