Sobotka je znovu šéfem ČSSD, Chovance zvolili místopředsedou až v 2. kole

Dění jsme sledovali ONLINE. Staronovým předsedou sociální demokracie se podle očekávání stal Bohuslav Sobotka. Ve volbě, v níž neměl žádného protikandidáta, získal zhruba 85 procent hlasů delegátů stranického sjezdu. ČSSD vede od roku 2011, ve funkci je třetí období. Jeho zástupcem ve straně byl ve 2. kole zvolen Milan Chovanec. Večer delegáti zvolili také pět řadových místopředsedů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

38. sjezd ČSSD v Praze, Bohuslav Sobotka

38. sjezd ČSSD v Praze, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Sobotka dostal 606 ze 691 platných hlasů. Celkem ho volilo 709 delegátů sjezdu.

Po vyhlášení oficiálních výsledků Sobotka poděkoval delegátům za podporu a za silný mandát, který mu podle něj udělili.

„Takto silný mandát od vás, kteří reprezentujete členy sociální demokracie, je něco, s čím se mohu směle pustit do dalších bitev, které sociální demokracii čekají, které jsou před námi a které, jak pevně věřím, společně zvládneme,“ prohlásil staronový šéf ČSSD.

38. sjezd ČSSD v Praze, Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Staronový předseda chce sociální demokracii víc otevřít a nabírat nové lidi. Počítá i s tím, aby na volebních kandidátkách byl i nestraníci, kteří by mohli být i jejich lídry. Změn chystá celou řadu a mluvit se o nich bude zítra při schvalování stanov.

'Trvanlivost' předsedů politických stran je ve srovnání s první republikou poloviční

Číst článek

Delegáti sjezdu pak volili Sobotkova zástupce. V 1. kole rozhodovali mezi třemi kandidáty – Milanem Chovancem, Jiřím Dienstbierem a Jeronýmem Tejcem. Zvolen ale nebyl nikdo.

Chovanec v 1. kole získal 359 hlasů a zvolení mu tak uniklo o 3 hlasy. Pro Jeronýma Tejce hlasovalo 236 delegátů, pro Jiřího Dienstbiera 75.

Ve 2. kole se utkal Chovanec a Tejc. Vítězně z něj vyšel první z kandidátů. Podle neoficiálních informací získal Chovanec 433 hlasů, na vítězství jich bylo třeba 359. Tejc dostal 253 hlasů.

Řadovými místopředsedy sociální demokracie se stali ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, předseda sněmovny Jan Hamáček, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, dosavadní místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, která byla zvolena ve 2. kole hlasování.

Nové předsednictvo je tak kompletní. Bohuslav Sobotka je s výsledkem spokojený: „Já jsem spokojený a myslím si, že jsou spokojení i delegáti sjezdu sociální demokracie. Pokud vím, tak poprvé po 25 letech máme ve vedení dvě ženy. Jsem rád, že ten tým bude soudržný. Je to tým, který jsem si přál a těším se na spolupráci.“

ČSSD nemá podle Sobotky důvod měnit koaliční smlouvu nebo své ministry

Číst článek

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) | Foto: ČTK

ČTK, ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme