Moje první kytara málem stála maminku zdraví, přiznává Milan Čombe Lhotský

13. březen 2015

Malý Čombe, Velký Čombe, Čombík a Čombová. Taková slova padají, když se potkáte s Milanem Lhotským a jeho paní Janou. Trampové tělem a duší, kteří pořádají oblastní kolo hudební soutěže pro amatérské muzikanty Porta. Milan Čombe Lhotský je sám muzikant a jak tvrdí jeho paní Jana: „Chlap s kytarou má něco do sebe.“ Oba byli hosty Dobrého dopoledne Tamary Peckové.

Milan začal hrát v šesti letech na housle, moc dlouho to nevydržel. Druhým hudebním nástrojem byl klarinet, ale ani tenhle instrument si jeho srdce nezískal. „Za ušetřené peníze jsem si v 15 koupil svoji první kytaru. Maminku to málem stálo zdraví, když otevřela vkladní knížku a ta byla prázdná. Pak luxovala v obyváku a narazila na kufr, ve kterém bylo moje první jumbo. Od té doby hraju,“ vypráví muzikant, který dokonce hrál před vyprodanou Lucernou.

Kluci z Pelhřimova hráli před vyprodanou Lucernou

S osadou Pátý den měli s kamarády kapelu Páťáci. „Když po revoluci kluci České tábornické unie dělali koncert Trampy trampům, tak nás Vašek Vlček pozval a my jsme hráli v Lucerně. Vyprodaná Lucerna a tam hráli Páťáci, kluci z Pelhřimova,“ usmívá se Milan Čombe Lhostský. A jeho paní vzpomínku dokresluje. „Já se dívala v televizi a bylo to nádherný, Milanovi to strašně slušelo. To jsme ještě nebyli spolu, srdíčko mi bušilo.“

A jak vlastně Milan přišel ke své trampské přezdívce? Čombe byl vůdce konžských separatistů na konci šedesátých let. Tuhle přezdívku dostal bratr Milana Lhotského od kamarádů na základní škole. „Mně se tak začalo říkat, on byl Velký Čombe, já byl Malý Čombe. Jenže pak jsem bratra přerostl o hlavu, tak zůstalo jen Čombe. Oba jsme Čombe. Nejmladší syn je Čombík a mojí paní opravdu dobří kamarádi mohou říkat Čombová,“ usmíval se organizátor oblastního kola Porty, muzikant a tramp tělem a duší v Dobrém dopoledni.

Mně zůstalo Vrabčáková nebo Čombice

Paní Jana má taky přezdívku, ale nerada ji prozrazuje. „My jsme známí tím, že nikdy nikam nepřijedeme včas. Naši kamarádi nám začali říkat vrabčáci z Čech, takže mně zůstala Vrabčáková. A jeden kamarád mi může říkat Čombice.“

Milan Čombe Lhotský se dostal k trampingu už jako kluk. „Od 13 let balím bágl a jezdím ven. Jezdil jsem sám, byl jsem tramp samotář. Až později v roce 1983 jsme začali budovat Sluneční paseku, udělali jsme si trampskou osadu Naděje. Taky jsem jezdil za pelhřimovským Pátým dnem. Teď jezdíme do trampské osady Tampico Praha, to jsou kamarádi.“

Náš syn spal venku poprvé, když mu bylo šest neděl

Trampský životní styl s nimi sdílí nejmladší syn Milan. „Prvně jsme s ním vyjeli, když mu bylo šest neděl. Vyjeli jsme s ním na vandr a spali jsme s ním venku. Snášel to dobře. Taky jsme s ním jezdili jihlavská Bahna. Měli jsme veterána, gazíka. Sundali jsme kočárku kolečka, dali ho do kufru i s malým Mílou. To nás tehdy zastavili policisté a ptali se: snad v tom kočárku nemáte dítě? A on v něm Míla spal,“ směje se při vzpomínce Jana Lhotská.

Milan Čombe Lhotský

Od roku 2008 jsou manželé Jana a Milan Lhotští organizátoři oblastního kola Porty. Na Vysočině se každý rok koná v obci Vlasenice, v tuto chvíli je přihlášeno už deset kapel. „Snažíme se mít profíky v porotě, muzikanti se tak dozví, co zlepšit, co nedělat. Taky se slyší na skvělé aparatuře, což je taky dobrá zkušenost. Je tam skvělá atmosféra, porotci rozhodně nekoušou,“ zve k účasti na soutěži Porta její pořadatel Milan Čombe Lhotský.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio