Při celostátní razii ve sběrnách zadrželi policisté skoro půl tuny kradených kovů

Bezmála půl tuny kradených kovů zajistili policisté při středeční razii Blue 24. Stovky policistů spolu s inspektory životního prostředí procházely vlaky, nádraží a sběrny kovů v celé zemi. Pátrali tam po zlodějích, nelegálních migrantech a dealerech drog. Zadrželi 35 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů | Foto: Jan Beneš

Razie začala ve středu ráno. Po 24 hodinách policisté zkontrolovali na 9500 lidí a prošli skoro 1200 sběren.

„Při této akci jsme zajistili 465 kg kovů a zadrželi 35 pachatelů,“ řekl ředitel pořádkové policie Martin Hrinko.

Podle něj se podařilo zajistit o zhruba třetinu víc kradeného materiálu než na podzim. Velkou část z toho měl na svědomí jeden pachatel.

„Na jižní Moravě policejní hlídka zaznamenala oblak dýmu – tak lidé, kteří kradou elektrická vedení, opalují izolaci. Zadrželi osobu páchající tuto činnost a zajistili 290 kg mědi v prostoru blízkém železničního svršku,“ popsal Hrinko. Podle něj ale krádeží na železnicích v posledním roce ubývá.

Kromě zlodějů policisté zadrželi i tři nelegální migranty a tři zdrogované řidiče. Dvě stovky sběren kontrolovali také inspektoři životního prostředí. Polovině provozoven hrozí vysoké pokuty.

„Nejčastěji bylo zjišťováno neplnění evidenčních povinností, to znamená identifikace osob, od kterých jsou odpady vykupovány. Byly zaznamenány i případy sběren načerno,“ uvedl Lukáš Kůs z České inspekce životního prostředí.

Inspektoři také zjistili, že některé sběrny odebíraly i odpady, které se vykupovat nesmějí. Celkově ale podle něj nelegálních výkupů kovů ubývá. A to i díky novému zákazu proplácení přinesených kovů přímo ve sběrnách. „Jen výjimečně jsme zjistili snahy o obcházení,“ dodal Kůs.

Sběrny surovin vyplácejí bezhotovostně | Foto: Michal Jindra

Evelyna Kulíšková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme