Mladý historik objevil už několik hromadných hrobů z druhé světové války

17. březen 2015

Sdružení Svornost v Českých Budějovicích uspořádalo k 70. výročí průjezdu vlaku smrti Českobudějovickem přednášku na téma jihočeských transportů a pochodů smrti na samém konci druhé světové války.

Přednášejícím pro tento večer byl mladý publicista a historik Jan Ciglbauer, člen Klubu historie severního Českobudějovicka. Akce se konala během Noci mladých vědců a umělců na českobudějovickém Gymnázium Česká. Posluchači si vyslechli neuvěřitelně krutý příběh vězňů z konce druhé světové války.

Čtěte také

„Historie mě zajímá už od školních let. Kdo ji nezná, nemůže se poučit pro budoucnost,“ říká šestadvacetiletý historik. Za důležité považuje především znát historii svého nejbližšího okolí.

Společně se svými kolegy ze Sdružení historie severního Českobudějovicka dokázal najít válečné hroby s ostatky mnoha německých, maďarských, ale i ruských vojáků z druhé světové války. Díky jeho pátrání už bylo exhumováno na 178 těl těchto mužů, po některých z nich dokonce dodnes pátraly historické spolky a rodiny z Německa.

Spustit audio