Papež František nechce stát v čele katolické církve až do konce života

Papež František chce do pěti let odstoupit ze své funkce. Řekl to v rozhovoru pro mexickou televizi Televisa v den druhého výročí svého zvolení do čela katolické církve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Papež František | Zdroj: Reuters

František chce následovat rozhodnutí svého předchůdce papeže Benedikta. Ten rezignoval v roce 2013 jako vůbec první hlava římskokatolické církve za posledních 600 let. Předchozí papežové svůj úřad zastávali až do smrti.

Podle historika Jaroslava Šebka to není poprvé, co papež František podobně promluvil. „Už třeba loni v létě se vyjádřil v tom smyslu, že se cítí poměrně unavený, vyčerpaný, nemocný, dokonce tam hovořil o tom, že dlouho nebude na tomto světě, nejen tedy že by uvažoval o rezignaci,“ uvedl Šebek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O papeži Františkovi a úvahách o jeho konci v čele církve mluvil historik Jaroslav Šebek

Podle něj dává papež těmito vzkazy najevo, že je vnitřně svobodný, nelpí na svém úřadu a že je schopný rozpoznat moment, kdy by mu už nestačily síly.

Šebek připouští, že papež může být i pod nějakým tlakem z církve, nemyslí si však, že by byl rozhodující. „Řekl bych, že tento vzkaz papeže Františka svědčí především o něm samém, ne tak o jeho okolí,“ poznamenal Šebek.

Papež František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio, se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires. Před svým zvolením do čela katolické církve, k němuž došlo přesně před dvěma lety, byl arcibiskupem Buenos Aires, argentinským primasem a kardinálem. Původním vzděláním je chemik.

Papež František | Foto: Český rozhlas

kov, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme