Vanuatu zdevastovala tropická bouře. V oblasti je údajně i jedna Češka

Desítky mrtvých si zřejmě vyžádala tropická bouře Pam, která v pátek zasáhla tichomořské souostroví Vanuatu. Vichr tam dosahoval rychlosti až 270 kilometrů v hodině a údajně šlo o jednu z nejničivějších bouří v Tichomoří. Na Vanuatu je podle nepotvrzených informací i jedna Češka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Satelitní snímek cyklonu Pam nad soustroví Vanuatu

Satelitní snímek cyklonu Pam nad soustroví Vanuatu | Zdroj: Reuters

„Jménem vlády a vanuatského lidu chci požádat globální společenství o pomoc při zvládání následků této kalamity,“ řekl vanuatský prezident Baldwin Lonsdale pohnutý hlasem na konferenci OSN v Japonsku.

Pomocnou ruku už nabídla Austrálie, Dětský fond UNICEF i Organizace spojených národů.

„Je tam ničivý vítr, déšť, záplavy, sesuvy půdy a velmi rozbouřené moře. Počítá se i s dopadem cyklónu Pam na Tuvalu, Kiribati, Fidži a Šalamounovy ostrovy. V případě Vanuatu jsme připraveni vyslat tým pro krizové situace,“ uvedla australská ministryně zahraničí Julie Bishopová.

Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaely Lagronové je na Vanuatu i jedna Češka.

„Víme to od její rodiny, která s ní není několik dní v kontaktu. Není vyloučené, že s ní v tu dobu byli ještě další čeští občané, se kterými vycestovala. Také o nich v tuto chvíli nemáme žádné bližší informace,“ sdělila.

Rozsáhlé škody bouře způsobila v hlavním městě Port Vila, kde zůstaly bez střechy nad hlavou tisíce lidí. Podle informací přeživších je město po řádění živlu takřka zcela zničeno.

Národní středisko pro zvládání katastrof zatím potvrdilo osm mrtvých, očekává se ale, že tento počet výrazně vzroste. Zprávy z oblasti je zatím složité ověřit, protože vláda Vanuatu údajně ztratila kontakt s částí severních provincií. Většina útržkovitých informací proto pochází ze sociálních sítí.

Souostroví Vanuatu tvoří přes 80 ostrovů, na kterých žije asi 267 tisíc lidí. Zhruba 44 tisíc z nich obývá metropoli Port Vila. Teď bouře míří dál na jih a do dvou dnů by měla dorazit na Nový Zeland.

ČTK, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme