Divadlem roku 2014 je pražské Divadlo Na zábradlí, rozhodli kritici

Prestižní Ceny divadelní kritiky, dříve Ceny Alfréda Radoka, mají své vítěze. Nejvíc úspěchů slavilo pražské Divadlo Na zábradlí. V osmi kategoriích získalo sedm titulů. Nejvíc z nich si zasloužilo inscenací Velvet Havel skladatele Miloše Orsona Štědroně. Anketu divadelních kritiků už po 23. pořádal časopis Svět a divadlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo na Zábradlí

Divadlo na Zábradlí | Foto: Wikimedia Commons

„Je to ocenění naší za poslední rok a půl velmi intenzivní práce. My jsme se snažili přebudovat repertoár, přijít s novou poetikou a evidentně se nám to podařilo, ale nechci to zakřiknout. Je to každodenní práce, každodenní boj,“ řekl o úspěchu ředitel Divadla Na Zábradlí Petr Štědroň.

Velvet Havel získal cenu za nejlepší inscenaci, mužský a ženský herecký výkon i cenu za nejlepší poprvé uvedenou českou hru roku 2014. Napsal ji a hudbu k ní složil Miloš Orson Štědroň. S ironií i úctou se v ní vyrovnává s bohatým odkazem, který po sobě zanechal bývalý český prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěchu Divadla Na Zábradlí mluvila s jeho herci i ředitelem Veronika Štefanová

„Hudba umožňuje přesah, nadsázku. Umožňuje, že to, co slovo množstvím slov zahltí, tak hudba umí vysvětlit nevysvětlitelné,“ popsal.

Miloš Orson Štědroň už od samého začátku věděl, pro koho jednotlivé role píše. Cenu za mužský herecký výkon roku 2014 si za roli Václava Havla zasloužil od divadelních kritiků Miloslav König.

„Právě kvůli režiséru Honzovi Fričovi, kterého mám moc rád, to bylo hezké zkoušení a také kvůli kolegům,“ vzpomínal.

Nejlepší ženský herecký výkon podle divadelních kritiků převedla v loňském roce Marie Spurná v roli Olgy Havlové.

„Mám z toho radost. Člověka každé ocenění potěší, ale já to spíš vnímám přes to divadlo, přes tu inscenaci. Bylo to strašně prima zkoušení a i téma bylo bezvadné,“ souhlasila Marie Spurná.

Divadlo Na zábradlí získalo kromě prestižních titulů divadlo roku a inscenace roku taky cenu za scénografii. Tu si odnesl Marek Cpin za výpravu k inscenaci Požitkáři.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme