Hrady a zámky se chystají na sezónu, připomenou i upálení mistra Jana Husa

Po zimě se v Česku začínají pomalu otevírat hrady a zámky. Třeba o tomto víkendu se lidé mohou podívat na zámek Hrubý Rohozec na Turnovsku. Většina památek ale své brány otevře až na začátku dubna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádvoří hradu Křivoklát

Nádvoří hradu Křivoklát | Foto: Archiv hradu Křivoklátu

Podle mluvčí Národního památkového ústavu Jany Tiché čeká turisty mnoho novinek.

„Sezóna bude letos nabitá, kromě toho, že slavíme dvousté výročí Vídeňského kongresu, tak si připomínáme také památku upálení mistra Jana Husa, a největším tématem bude velká hradozámecká inventura, to znamená připomínání, ohlížení a plánování toho, co hrady a zámky zažily nejenom v dlouhé historii, ale i za posledních 25 let a co chystají do budoucna,“ vyjmenovává mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou turistickou sezónu přibližuje mluvčí Národního památkového ústavu Jana Tichá

Slevy i věrnostní program

Památky ve správě Národního památkového ústavu také připravily slevu na vstupném.

„Byla sjednocena sleva na snížené vstupné, to znamená od každého základního vstupného se odečte 30 procent, a to je snížená cena, ta je pevně daná pro všechny hrady a zámky,“ upozorňuje Tichá.

Památky ve správě ústavu mají také věrnostní program zjednodušeně označený jako „pět plus jedna". Když návštěvníci přijdou na pět památek, vstup na šestou podle svého vlastního výběru mají zdarma. Můžou se také zúčastnit slosování o různé ceny jako je třeba vyjížďka na hrad Křivoklát a pečení chleba na statku ve Zbečně, který pod Křivoklát patří.

Na památkách se budou slavit i Velikonoce

Podle mluvčí Tiché začne sezóna na většině hradů a zámků na přelomu března a dubna. „První velkou událostí jsou Velikonoce, na které chystají hrady a zámky velké množství akcí, a později je to třeba 8. května na Pernštejně slavnost 370 let od obléhání hradu Švédy, později Císařské slavnosti na Zákupech a další.“

Památkový ústav také letos otevře po velkých opravách tři svoje památky. Hned poslední březnový víkend to má být Hospital Kuks a v červnu pak areál zámku Veltrusy a na konci června části zámku Valtice.

Jiří Chum Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme