Speciální semináře radí Středočechům, jak bojovat s kyberšikanou

Rodiče často dětem od mala říkají, aby se nebavily s cizími lidmi. Na druhou stranu je ale nechávají hodiny samotné u počítačů, tabletů a chytrých telefonů, kde na ně číhá nebezpečí kyberšikany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyberšikana, ilustrační foto

Kyberšikana, ilustrační foto | Foto: Stock.xchng, Uživatel: crirez

Jak děti ochránit se teď učí rodiče po celých středních Čechách, kde kraj ve spolupráci s policií pořádá speciální přednášky. V Čechticích na Benešovsku na ni příšlo skoro 30 lidí.

O tom, jak se bezpečně pohybovat na internetu, mluvila lektorka Eva Burdová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bojovat s kyberšikanou zjišťovala redaktorka Věra Hájková

„Ochránit dítě můžu, když ho naučím, že nebude zveřejňovat svoji identitu, svou fotografii se svým jménem a telefonním číslem,“ radí. Zároveň varuje, že někteří rodiče zakládají dětem facebook už při narození.

Případnému útočníkovi tak můžou pod různými záminkami sami naposílat fotky svých dětí.

Děti na internetu je potřeba hlídat

Dobré také podle Burdové je, aby si s rodiči jejich dítě povídalo o tom, co na internetu dělá.

„Je také možné, že ve chvíli, kdy si naše dítě založí facebookový profil, tak my budeme mít profil také a dítě požádáme, aby si nás přidalo do přátel,“ doporučuje Burdová.

Jak dodává, za kyberšikanu se dá označit jakékoliv internetové napadání, zneužívání virtuální technologie k ponížení nebo zesměšnění. Kyberšikana jako taková přitom není trestným činem, ale jsou jím všechny činy, které s kyberšikanou souvisejí.

To potvrzuje i policejní mluví pro Benešovsko Eva Stulíková. „Například může jít o trestný čin vydírání, trestný čin pomluvy, sexuální nátlak, znásilnění, šíření pornografie a podobně,“ vysvětluje mluvčí.

Poradit můžou i filmy

Jednou z účastnic semináře byla také paní Dana. „Odcházím velmi překvapená, získala jsem spoustu nových informací a určitě mě to hodně obohatilo,“ svěřuje se se svými dojmy.

Další žena ji doplňuje: „Je pravda, že je to opravdu nebezpečné a člověk velmi jednoduše odklikne to, nad čím by měl víc přemýšlet.“

Kdo se na semináře nedostane a chce své dítě chránit, může se s ním doma podívat na některý z filmů, který ukazuje, jak bezpečně používat internet.

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme