Grand designérem roku 2014 se stalo sklářské studio Dechem

Vítězem cen Akademie designu a držitelem titulu Grand designér roku 2014 je studio Dechem. Tvoří ho architektka Michaela Tomišková a sklář Jakub Janďourek. Studio také zvítězilo se svými vázami a svítidly v kategorii Designér roku. Jejich kolekce Laboratory Lights přinesla této sklárně i titul Výrobce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Grand designérem roku 2014 se stalo sklářské studio Dechem, tvoří ho architektka Michaela Tomišková a sklář Jakub Janďourek

Grand designérem roku 2014 se stalo sklářské studio Dechem, tvoří ho architektka Michaela Tomišková a sklář Jakub Janďourek | Zdroj: ČTK

„Moc nás to těší, je to moc milé, je to určitě velké povzbuzení. Naše studio takhle pracuje tři roky a někdy je to náročné, že jsme trochu unavení, a tohle je určitě chvíle, která nás teď hodně povzbudila,“ popsal první dojmy z vítězství Janďourek.

Tomišková s Janďourkem získali vedle prestižního titulu také odměnu 100 tisíc korun, která je určená na ztvárnění cen pro vítěze příštího ročníku Czech Grand Design.

Titul Módní designér roku si odnesla trojice návrhářů LaFormela ve složení Miroslava Kohutiárová, Kateřina Ravasová a Antonín Soukup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Autoři nejlepších designérských počinů získali ceny Czech Grand Design. Letošní ročník ovládlo studio Dechem. Natáčela Klára Fleyberková

Designérkou šperku roku se stala Janja Prokić. Porotu zaujala její kolekce Hidden place inspirovaná pohádkami Čaroděj ze země Oz, Malá mořská víla a Alenka v říši divů.

V kategorii Objev roku zvítězili Tadeáš Podracký a Markéta Kratochvílová z UMPRUM v Praze. Cenu získali za diplomové práce i sklo představené na loňském Designbloku.

Sklo bodovalo i u veřejnosti, její cenu si odnesl Milan Pekař za své krystalické vázy. Obchodem loňského roku se pak stal Kurator.

Titul Objev roku v soutěži Czech Grand Design získali dva diplomanté z UMPRUM v Praze, Tadeáš Podracký a Markéta Kratochvílová. | Foto: ČTK

Grafickými designéry roku se stali Tomáš Celizna, Adam Macháček a Radim Peško za vizuální styl bienále grafického designu v Brně. Fotografem roku je Adam Holý za knihu The Overview Effect. Do Síně slávy byl uveden grafik Jan Solpera.

„Především je to samozřejmě ocenění těch nejlepších osobností a firem na poli designu," řekla o cenách Czech Grand Design pořadatelka Jana Zielinski a dodala:

„Druhotným cílem je propagace designu mezi nejširší veřejností. Snažíme se k tomu dělat další aktivity jako třeba výstavu v Národním technickém muzeu nebo ve Window gallery České spořitelny, tak aby se design dostal mezi co nejširší veřejnost.“

Do síně slávy byl v soutěži Czech Grand Design uveden grafik Jan Solpera | Foto: ČTK

Letošní vítězové dnes dostali kimona, která navrhovala loňská Grand designérka Monika Drápalová. Ve Stavovském divadle se dnešní večer nesl díky zvolené podobě cen v japonském duchu. Moderátor, herec Roman Zach tak chvíli vystupoval v roli gejši nebo samuraje.

„Letos jsme si vymysleli jako téma cen Czech Grand Design inspiraci Japonskem. Velmi dobře to souznělo s Monikou Drápalovou, která je obdivovatelkou japonské kultury, takže navrhla kimono,“ upozornila Zielinski.

„Navíc tím, že je historicky první módní designér roku, který získal titul Grand designér, tak se to samozřejmě hodilo, že je to oděv,“ dodala.

Nejlepší designéři a umělci celkem si dnes odnesli ocenění celkem v 11 kategoriích. Vítězům předali ceny legendární gólman Dominik Hašek, herečka Klára Issová, modelka Daniela Peštová, pražská primátorka Adriana Krnáčová nebo ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

ČTK, Klára Vičíková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme