Do Česka přiletí čtyřicet krajanů z Ukrajiny, na letišti je uvítá prezident Zeman

Do Česka míří další krajané z Ukrajiny. Na pražské Letiště Václava Havla jich dnes odpoledne přiletí čtyřicet. Setká se s nimi prezident Miloš Zeman, ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní letadlo Českých aerolinií-ilustrační-foto

dopravní letadlo Českých aerolinií-ilustrační-foto | Foto: Filip Jandourek

Prezident se na staré Ruzyni sejde i s těmi, kteří z Ukrajiny přijeli před dvěma týdny autobusem, upřesnil Českému rozhlasu mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

„Na místě by mělo být zhruba 80 krajanů. V samotném letounu by jich mělo být čtyřicet. Již čtyřicet jich je v České republice. Ti všichni se sejdou na letišti Praha Ruzyně na starém terminálu,“ přiblížil Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Letiště Václava Havla přiletí dalších čtyřicet krajanů z Ukrajiny. Přivítá je prezident Miloš Zeman. Podrobnosti zjišťoval Vojtěch Koval

Krajané z Ukrajiny odjíždějí hlavně kvůli špatné ekonomické situaci. Hodnota tamní měny kvůli válečnému konfliktu stále klesá.

„Ekonomická situace je tady hrozně špatná, takže chápu, že chtějí odjet. Kromě toho nikdo neví, co čeká náš region v souvislosti s konfliktem na východě Ukrajiny,“ říká Jiří Bernkopf, učitel v ukrajinské obci Čechohrad.

S hledáním práce pomůže krajanům z Ukrajiny Arcidiecézní charita Praha. Nabídky zaměstnání přicházejí podle zástupkyně ředitele organizace Jarmily Lomozové z celé republiky.

„Dostáváme již nyní desítky nabídek od podnikatelů, osob a obcí na zaměstnání pro krajany a také na ubytování. Nabídky jsou z celé České republiky a týkají se práce v řadě oborů - v zemědělství, v průmyslu nebo službách,“ dodává Lomozová.

Pražská arcidiecézní charita se podílí i na integraci krajanů do české společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech krajanů z Ukrajiny, kteří přijeli do České republiky, mluvila v ranním interview na Radiožurnálu Jarmila Lomozová z Arcidiecézní charity Praha

„Řešíme vše od překladu a pomoci ve vyřízení úplných maličkostí, třeba není jazykově vybavený nebo neví, jak to říci, až do toho, že pomáháme při evidenci na úřadu práce, získání trvalého pobytu v České republice a VZP,“ popsala Světlana Porsche.

Povolení k trvalému pobytu v České republice zatím získalo od českých úřadů 140 krajanů z Ukrajiny. Ministerstvo vnitra zatím prvních 40 lidí, kteří přijeli na začátku března, ubytovalo ve svém hotelu v Červené nad Vltavou v jižních Čechách. V rekreačním zařízení mohou strávit maximálně půl roku.

Děti krajanů chodí do místních škol a pro všechny včetně dospělých začaly tento týden kurzy češtiny. Podle Jarmily Lomozové znají základy jazyka všichni.

„Všichni potřebují znalosti češtiny zlepšit. Ze začátku byli rozčleněni do pěti skupin podle úrovní, teď se intenzivně vzdělávají a češtinu doučují,“ dodala.

Anna Jadrná, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme