Volno v práci po narození potomka, europarlament chce do péče o děti zapojit více mužů

Tatínci by podle Evropské unie měli mít právo vzít si v práci po narození svého potomka volno a zůstat doma s matkou dítěte. Rodičovská dovolená je v Česku, podobně jako jinde v Unii, jen pro jednoho z partnerů. Oba rodiče mohou s potomkem zůstat doma například ve Francii, ovšem bez nároku na peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina (ilustrační foto)

Rodina (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Můj manžel se mnou doma zůstat nemůže. Má v práci hodně zodpovědnosti, pracuje v nemocnici. Myslím ale, že je důležité, aby byli s dětmi doma oba rodiče, hlavně ze začátku,“ říká Eminé, maminka sotva ročního Arta.

„Otcové si s miminkem vytvoří stejný vztah jako matky. Já bych se zase mohla vyspat a odpočinout si," dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropský parlament chce, aby si otcové mohli vzít po narození svého potomka volno v práci. Podrobnosti zjišťoval redaktor Viktor Daněk

Otcovské dovolené naopak využil manžel Désirée, které se na podzim narodila dvojčata.

„Můj muž s dětmi zůstal doma dva měsíce. Moc jsem to ocenila. Někteří otcové se o malé děti starat nechtějí. Myslím, že by je do toho neměl nikdo nutit. Když ale o to tatínek dítěte stojí, tak myslím, že je to dobrý nápad," hodnotí Désirée.

Ve Francii mohou oba rodiče zůstat doma s potomkem až šest měsíců. Placená je ale jen mateřská dovolená.

Otcovská dovolená v Česku neexistuje

V Evropské unii je ale řada zemí, které žádnou možnost otcovské dovolené neumožňují. Mezi takové země patří i Česká republika.

Zavedení otcovské dovolené podporuje například europoslankyně Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

Kandidát do Evropského parlamentu KDU-ČSL, Michaela Šojdrová | Foto: Filip Jandourek

„Otcovská dovolená by měla v každém případě zůstat nepovinná. Myslím, že pomůže především dětem a maminkám pomůže psychologicky v tom, že budou cítit podporu manžela, tatínka dítěte,“ vysvětluje Šojdrová.

Česká vláda zatím zvažuje týdenní volno pro otce nově narozených dětí, které by se čerpalo z nemocenské.

Evropská unie ale vyzývá k zavedení placené otcovské dovolené o délce nejméně 10 pracovních dní. Sdílení péče o děti má ženám podle Evropského parlamentu pomoci s návratem na pracovní trh.

Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme