Souostroví Vanuatu vyhlásilo po ničivé bouři Pam stav nouze

Tropická bouře Pam, která v pátek zasáhla tichomořské souostroví Vanuatu, si nejspíše vyžádala desítky mrtvých. Tropický cyklón Pam zničil v hlavním městě Port Vila až 90 procent domů. Podle Červeného kříže smetl vítr některé vesnice z povrchu. Jeho nárazy místy přesahovaly 300 kilometrů za hodinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé hlavního města Port Vila sledují následky tropické bouře Pam

Obyvatelé hlavního města Port Vila sledují následky tropické bouře Pam | Zdroj: Reuters

Nejméně osm lidí kvůli extrémnímu počasí zemřelo. Jejich počet ale zřejmě vzroste, až se záchranáři dostanou k odlehlým ostrovům.

Nepotvrzené zprávy hovoří o dalších 44 mrtvých na severovýchodních ostrovech. K Vanuatu už zamířily první zásilky s humanitární pomocí.

Cyklón zničil kromě domů i lodě a úrodu. Přerušil také dodávky elektřiny a telekomunikační spojení. Bouře nejvyšší, páté kategorie přinesla do hlavního města Port Vila rovněž záplavy.

Tropická bouře Pam se blíží k Novému Zélandu. Odborníci varují před větrem a deštěm

Číst článek

Souostroví Vanuatu, které patří k nejchudším zemím světa, tvoří přes 80 ostrovů. Na nich žije asi 267 tisíc lidí. Zhruba 44 tisíc z nich obývá metropoli Port Vila. Ostrovy vyčnívají nízko nad hladinu moře, a jsou tak velmi zranitelné v případě přírodních katastrof.

Bouře Pam se nyní blíží k Novému Zélandu. Meteorologové už varovali obyvatele před silným větrem a hustým deštěm.

ČTK, Anna Jadrná, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme