Brazilské občanské skupiny svolávají protivládní demonstrace kvůli korupci

Občanské skupiny v Brazílii svolávají na dnešek protivládní demonstrace. Mají se konat ve 200 městech. V těch největších si organizátoři slibují účast sta tisíc lidí. Část z nich bude požadovat odvolání prezidentky Dilmy Roousseffové kvůli korupčnímu skandálu ropné firmy Petrobras.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dilma Rousseffová se podruhé ujala úřadu brazilské prezidentky

Dilma Rousseffová se podruhé ujala úřadu brazilské prezidentky | Zdroj: Reuters

Někteří organizátoři se snaží oživit ducha protivládních protestů z roku 2013, tehdy lidé chtěli lepší zdravotnictví, školství a dopravu. Dvě ze skupin, které dnešní protest svolávají, požadují zahájit proceduru odvolání prezidentky z funkce, jedna navíc vyzývá k intervenci armády.

Někteří kritici prezidentky Dilmy Rousseffové totiž tvrdí, že věděla o rozsáhlé korupci v polostátním ropném koncernu Petrobras. Několik let byla v čele jeho představenstva.

Ona ale vinu odmítá. Podle vyšetřovatelů měli podíl na úplatcích za předražené zakázky také politici vládní koalice, nevyjímaje prezidentčinu Stranu pracujících.

Ve vazbě už jsou v kauze Petrobras desítky manažerů dodavatelských firem, včetně těch nejvýznamnějších v Brazílii.

Prokurátoři teď navrhli vyšetřování 54 politiků, včetně šéfa sněmovny Eduarda Cunhi a někdejšího prezidenta a současného senátora Fernanda Collora de Mela, který v roce 1992 odstoupil z nejvyšší funkce, protože proti němu byl kvůli korupci zahájen impeachment (proces odvolání z funkce).

Na podporu Dilmy Rousseffové a zároveň firmy Petrobras demonstrovaly v pátek tisíce lidí svolaných odborovými centrálami. Sama prezidentka uznává právo na protesty, naopak je vyzdvihuje jako výdobytek demokracie. Nesmí ale podle ní být násilné.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme