Do Česka přiletěla druhá vlna krajanů z Ukrajiny. Stěhují se kvůli obavám z války

V Praze přistálo letadlo s 35 Ukrajinci českého původu. V rámci programu přesídlení kvůli pokračujícímu ukrajinsko-ruskému konfliktu dostali od Česka povolení k trvalému pobytu a zároveň i dočasné ubytování zdarma. Krajané přiletěli armádním speciálem a na ruzyňském letišti je přivítali prezident Miloš Zeman, ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrat krajanů z Ukrajiny do České republiky, Miloš Zeman

Návrat krajanů z Ukrajiny do České republiky, Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Armádní speciál dnes do Česka dopravil celkem 13 rodin krajanů z Ukrajiny, včetně nejmenších dětí. Ty předaly na Letišti Václava Havla prezidentu Miloši Zemanovi obrázky a květiny. Pak všichni společně zpívali píseň Ach synku, synku.

Zeman krajany přivítal vzpomínkou na dopisy, které od Ukrajinců s českými kořeny dostával od začátku rusko-ukrajinského konfliktu. Chválil i Čechy, kteří jim nabízejí pomoc.

„Dojalo mě, když jsem dostal mnoho dopisů, kde vám čeští občané nabízejí ubytování, práci. Pevně věřím, že poté, co jste přijeli na území České republiky, budou tyto nabídky pokračovat,“ řekl prezident krajanům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Veronika Hlaváčová sledovala na ruzyňském letišti přílet českých krajanů z Ukrajiny

Nový život chce v Česku začít třeba 17letý Stanislav. „Mám tu rodiče, bratra, tetu. Ještě nestuduji, ale budu. Chci pracovat, být řidičem,“ sdělil. Třiapadesátiletá Olina z Doněcka si zase po kurzu češtiny plánuje najít práci účetní. Bydlet bude stejně jako ostatní dočasně v hotelu ministerstva vnitra v jihočeské Červené nad Vltavou.

Tam už také ministerstvo na začátku března ubytovalo první čtyři desítky Ukrajinců českého původu. V rekreačním zařízení mohou strávit maximálně půl roku.

Práci jim pomáhá shánět Pavel Šimek z Arcidiecézní charita Praha. „Některé nabídky již máme a budeme se snažit, abychom je nabízeli postupně tak, jak budou přicházet. Aby se (krajané) mohli postavit na vlastní nohy,“ popsal.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD nevylučuje, že bude takzvaný program přesídlení pokračovat. Zájemci ale musí opět splnit podmínky. „Musí to být ti krajané, kteří jsou existenčně ohrožení a kteří se nacházejí v prostoru, který je nebezpečný pro další život,“ vysvětlil.

Povolení k trvalému pobytu v České republice získalo od českých úřadů zatím 140 krajanů z Ukrajiny. Podle prezidenta Miloše Zemana by mohlo do Česka přicestovat celkem až 500 krajanů z Ukrajiny. Vláda na takzvaný program přesídlení uvolnila 66 milionů korun.

ČRo, Veronika Hlaváčová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme