V centru Budapešti protestovaly tisíce lidí proti premiérovi Orbánovi

V centru Budapešti se sešla demonstrace proti premiérovi Viktoru Orbánovi. V Maďarsku dnes navíc slaví státní svátek, který připomíná protihabsburskou revoluci v roce 1848.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstranti drží transparent s nápisem „Nová Maďarská republika" na protestu v centru Budapešti

Protivládní demonstranti drží transparent s nápisem „Nová Maďarská republika" na protestu v centru Budapešti | Zdroj: Reuters

Demonstrující se shromáždili na náměstí před Východním nádražím. Odsud se vydali po Rákócziho třídě až k Astorii, což je velká křižovatka přímo v centru Budapešti. Asi tříkilometrovou trasu prošlo víc jak deset tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protivládních demonstracích v Budapešti mluvil maďarský spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

Byla to vyšší účast než na posledních protivládních demonstracích, nepřiblížila se ale loňské podzimní akci, kdy proti internetové dani protestovalo na sto tisíc lidí.

Protestující se svolali přes facebookovou skupinu. Organizátoři také vyzývali opoziční politické strany, tedy levicové a liberální, aby příliš nedávaly najevo svou stranickou příslušnost. Mělo jít spíš o občanský protest.

Hlavním heslem pochodu bylo „Novou Maďarskou republiku. Protestující tím požadovali návrat slova republika do názvu státu. Právě Orbánova vláda ho totiž nechala z oficiálního pojmenování země vypustit.

Demonstrující také označovali Orbánovův režim jako netolerantní, násilný a příliš proruský.

Viktor Orbán a jeho konzervativní strana Fidesz vládnou v Maďarsku už od roku 2010. V nedávných doplňovacích volbách do parlamentu Orbánův kabinet ztratil o jeden hlas ústavní dvoutřetinovou většinu. Stále má ale dostatečnou sílu k prosazení svých zákonů.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme