Turecko vrátilo do Londýna trojici mladíků, která se chtěla přidat k IS

V londýnské policejní cele skončila pouť trojice mladíků, která se nejspíš pokoušela dostat do Sýrie k hnutí Islámský stát. Teenagery zadržely turecké bezpečnostní složky na základě upozornění britských zpravodajských služeb. Nedostatečná spolupráce obou zemí byla přitom v posledních dnech terčem kritiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámští radikálové v ulicích Fallúdže

Islámští radikálové v ulicích Fallúdže | Zdroj: Reuters

Pozornost vzbudil především případ londýnských středoškolaček, které minulý měsíc proklouzly nepozorovaně sítem opatření na britské i turecké straně.

Turecký vicepremiér si tehdy stěžoval, že se informace o zmizení trojice dívek dostala ze Spojeného království do Turecka pozdě.

V nejnovějším případě ale spolupráce zafungovala a turecká policie dva 17leté Londýňany zatkla, stejně jako 19letého muže, který je doprovázel. Trojlístek je teď už zpátky v Británii a čelí podezření z přípravy teroristických útoků.

Podle vlivného labouristického poslance Keitha Vaze nejnovější kauza potvrzuje, že mladých Britů mířících do Sýrie je mnohem víc, než se předpokládalo.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme