Dům digitálních dovedností v Plzni funguje jeden rok

16. březen 2015

Dům digitálních dovedností v Plzni slaví jeden rok od svého založení. Zařízení nabízí pro děti i dospělé kurzy výtvarné, technické nebo počítačové. Vedoucí Domu digitálních dovedností Iveta Hrotková hodnotí rok jeho fungování několika slovy: překvapení z obrovského zájmu veřejnosti.

„Protože jsme zpočátku netušili, jakým směrem kurzy propagovat nebo jaké přesně vybrat. Věděli jsme, že to bude z oblasti IT, programování a novinek v technologiích. Věděli jsme, že se budeme zaměřovat na vzdělávání pedagogů v rámci práce s interaktivními pomůckami v hodinách. Ale netušili jsme, že se to povede v tak velké míře, v jaké to teď během roku funguje.", řekla Iveta Hrotková.

Oslavu ale v Domě digitálních dovedností nechystají, první narozeniny budou pracovní. Iveta Hrotková upozorňuje třeba na zbrusu nový kurz létání s drony, tedy ovládání létajících robotů.

„Kurzy létání s drony začnou, jakmile bude tepleji. Přichystali jsme ukázkové hodiny zdarma pro ty, kteří se ještě nedokázali rozhodnout, zda kurz navštívit. Mohou se zaregistrovat na našich stránkách, vybrat si ukázkovou hodinu a přijít, na základě toho se pak rozhodnou," popisuje Hrotková.

Nejvíce přibylo kurzů programování

Kurzů programování přibývá nejvíce. Navštěvují je děti, které nechtějí podcenit start při studiu na středních anebo vysokých školách. Podle jednoho z lektorů Zdeňka Malíka se nejnovější programovací jazyky na nižších stupních neučí, i když žijeme v digitální době.

„Jsou to věci, které jsou trochu pokročilejší a učí se třeba až na vysokých školách. Já osobně tyhle kurzy vedu tak, že se snažím ukázat základy, takže pak budou mít sami dobrý základ na studium na střední či vysoké škole a v oblasti programování a počítačů vůbec," říká Malík.

Kurzy v Domě digitálních dovedností jsou určeny hlavně dospělým. Před rokem začínali s devíti kurzy, dnes jich je více než devadesát. Zájem vysvětluje lektor Zdeněk Malík jednoduše: lepší pozice na trhu práce. To potvrdil i jeden z kurzistů Miloslav Šimek.

„Přihlásil jsem se proto, že jsem programoval už dříve, ale programoval jsem v jednodušších jazycích a chtěl jsem se naučit nějaký modernější jazyk. A než se to učit sám, přišlo mi efektivnější být tady pod vedením," doplňuje Šimek.

Velké plány má plzeňský DDD už i na rok 2016. V bývalém depu v Cukrovarské ulici hodlá otevřít novou, velkou halu. Činnost v ní zaměří především na děti a na oblast robotiky, modelařiny a techniky.

Více informací se dozvíte na stránkách www.dddplzen.eu.

autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio