Rusové lžou, lžou a lžou, vyzývá k obezřetnosti europoslanec Svoboda v reakci na ruský dokument o Krymu

16. březen 2015

Dnes je to rok, co se 97 % hlasujících vyjádřilo v referendu pro připojení Krymu k Rusku.

Po roce se Vladimír Putin ve filmovém dokumentu Krym, cesta do vlasti přiznal, že přikázal ministerstvu obrany, aby pod záminkou posílení ochrany ruských vojenských objektů byly přepraveny na Krym speciální jednotky rozvědky a námořní pěchoty.

„Doslova říká: ano, ta akce byla úspěšná, protože jí řídil jediný člověk, a to jsem byl já,“ citoval ruského prezidenta v Ranním Plusu komentátor Libor Dvořák.

Putin trvá na tom, že žádné dohody neporušil, a počty ruských vojáků přítomných na tehdy ukrajinském území byly v souladu s rusko-ukrajinskou dohodou o Krymu, dodal odborník na Rusko.

V dokumentu mimo jiné Putin přiznává, že pomohl bývalému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi všemi možnými vojenskými prostředky dostat se na Krym, a poté na ruské území, doplnil Libor Dvořák.

Šarapatka: Referendum, jak má být

Poslanec hnutí Úsvit Milan Šarapatka je přesvědčen, že referendum o připojení k Rusku bylo z hlediska mezinárodního práva zcela v pořádku.

„Ukrajinci vyjádřili svojí vůli, já byl referendu osobně přítomen, a bylo jednoznačné, že lidé hlasovali ve prospěch připojení k Rusku,“ vzpomněl rok starou událost politik.

Šarapatka tvrdí, že ovlivňování hlasujících se nijak neprojevovalo, ani ve volebních místnostech, ani kampaněmi nebo propagandou. Má také teorii o důvodech připojení.

„Akce nebo reakce ze strany Ruska byla způsobena především tím, jak se k moci v Kyjevě dostala určitá skupina lidí, a Rusko si nebylo jisté, že Ukrajina dodrží závazky týkající se jeho námořní základny v Sevastopolu,“ říká Šarapatka.

Žádná genocida Rusům na Krymu nehrozila, tvrdí eurposlanec

Europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda vidí ve výrocích ruského prezidenta o hrozícím nebezpečí ruských občanů na Krymu „klasickou taktiku minulosti.“

„Žádná genocida rusky mluvícího obyvatelstva na Krymu v žádném případě nehrozila. Putin se snaží odvrátit pozornost od vnitrostátních ruských, zejména hospodářských problémů tím, že hledá vnějšího nepřítele.“

Podle něj bylo referendum přinejmenším z hlediska Ukrajiny protiústavní. „Platnost referenda je nulová… Západ musí ukázat, že na svých hodnotách trvá, a že vojenská dobrodružství pana Putina jsou nepřijatelná.“

„Z dokumentu vyplývá jediné: Rusové prostě v této věci lžou, lžou a lžou, a s tímto vědomím je třeba posuzovat i informace, které z ruské strany dostáváme o východní Ukrajině teď,“ varoval europoslanec Pavel Svoboda.

autoři: oci , bum
Spustit audio