Požár zvonice Novoděvičího kláštera v Moskvě zřejmě nezpůsobil větší škody

Ruští hasiči v noci úspěšně uhasili oheň, který ohrožoval proslulý Novoděvičí klášter v Moskvě. Nikdo nebyl zraněn. Příčinou požáru byl zkrat v elektrickém připojení teplometů, které vysoušely opravovanou fasádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Známý klášter ze 17. století, který je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, zřejmě žádné větší škody neutrpěl.

„Na několika místech vzplálo lešení postavené kolem zvonice, oheň se ale podařilo uhasit. Vnitřek budovy požár nijak nepoškodil,“ řekl po zásahu hasičů Alexander Gavrilov z ministerstva pro mimořádné situace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noční požár zvonice Novoděvičího kláštera v Moskvě nezpůsobil větší škody. Více zjišťovala Tea Parkanová ze zahraniční redakce

Ministerstvo kultury nicméně poznamenalo, že celkový rozsah škod ještě nezná. Asi 70 metrů vysoké lešení vyrostlo kolem zvonice kvůli nezbytným opravám a restaurátorským pracím minulý rok.

Oheň, který stavbu ohrožoval, se hasičům podařilo dostat pod kontrolu poměrně rychle. Akce se zúčastnila víc než stovka hasičů a agentura Ria Novosti na místě napočítala 16 hasičských vozů.

Kromě zvonice vzplanuly také provizorní domky stavbařů a okolní okrasné stromy. Hasiči ale stačili požár dostat pod kontrolu dřív, než mohl přeskočit na okolní budovy.

Novoděvičí klášter je na seznamu UNESCO zapsaný jako jedinečná moskevská barokní stavba. Vedle samotné architektonické památky láká návštěvníky i přilehlý hřbitov, na kterém jsou pohřbeni velikáni ruských dějin - mimo jiné spisovatelé Michail Bulgakov nebo Anton Pavlovič Čechov.

Požár Novoděvičího kláštera v centru Moskvy | Foto: Reuters

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme