Richard Seemann: Angela Merkelová se zúčastní i nezúčastní oslav konce 2. světové války v Rusku

16. březen 2015

Německá spolková kancléřka Angela Merkelová oznámila, že se nezúčastní oslav k 70. výročí od skončení 2. světové války 9. května v Moskvě. Následného dne však společně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem položí věnec k hrobu neznámého vojína.

Ruská strana, jak oznámil německý vládní mluvčí, s tímto postupem souhlasí, i když se kancléřka nezúčastní vojenské přehlídky k výročí porážky hitlerovského Německa tak, jak učinila v roce 2010.

Svůj distanc zdůvodnila tím, že se nemůže účastnit přehlídky, na které mohou být tanky, které byly nasazeny předtím ve východní Ukrajině.

To je pro ni nepřekonatelnou překážkou, navíc v době, kdy vztahy mezi Berlínem a Moskvou jsou vzhledem ruskému angažmá v ukrajinském konfliktu mimořádně napjaté.

Čtěte také

Delikátní na celé situaci je přitom skutečnost, že by tanky mohly být řízeny tzv. ruskými Němci vycvičenými v Bundeswehru, kteří bojují na straně separatistů.

Pro německou stranu je účast na ruských oslavách politicky velmi citlivým problémem. Její politici se řídí doktrínou vyslovenou nedávno zesnulým spolkovým prezidentem Richardem von Weizsäckerem.

Ten při příležitosti 40. výročí ukončení války v Evropě v roce 1985 prohlásil, že porážka nacistické říše byla i pro Němce dnem „osvobození od nacionálně socialistické tyranie“.

Ruský prezident Vladimir Putin

Zdůraznil, že je přitom nutno vzpomínat na všechny národy, které trpěly ve válce, především na nevýslovné množství občanů tehdejšího Sovětského svazu.

Odhaduje se, že nacistické zločinná válka stála život 20 milionů jeho občanů a zpustošení značné části především Ruska, Ukrajiny a Běloruska.

Angela Merkelová je navíc konfrontována, jak poukazují komentátoři, s těžkou chybou, které se dopustil současný spolkový prezident Joachim Gauck v projevu k výročí zahájení 2. světové války.

Nikoliv proto, že při vzpomínce na německé přepadení Polska kritizoval Rusko za jeho postoj v ukrajinské krizi, ale že opomenul vzpomenout milionových ruských obětí za 2. světové války.

Tuto chybu spolková kancléřka nehodlá opakovat. Položením věnce se přihlásí k odpovědnosti Německa za krutou minulost, kterou Rusku způsobilo.

Její neúčast na vojenské přehlídce je vyjádřením nesouhlasu k současné politice Kremlu a pro samotného Putina je to signálem, že Merkelová ho ctí jako prezidenta, ale nikoliv jako dobyvatele.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.