Policie ukončila vyšetřování případu šíření kontroverzní muslimské knihy

Vyšetřování případu šíření údajně radikální islámské knihy v Česku je u konce. Případ souvisí s loňským zásahem kriminalistů v pražských muslimských centrech. Z vydání knihy, která údajně obsahuje rasistické myšlenky, byl loni obviněn bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR - Pomáhat a chránit

Policie ČR - Pomáhat a chránit | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

„Vyšetřování v této záležitosti bylo z naší strany ukončeno, nyní bude následovat seznamování se spisem,“ potvrdil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu 25. dubna loňského roku zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se muslimové scházejí.

Razii provedli kvůli podezření, že se tam šířila kniha, která propaguje rasistické myšlenky, antisemitismus a xenofobii.

Kniha Základy tauhídu od Bilala Philipse objasňuje, co islám míní pod výrokem „Jediný Bůh!". Na komentovaných příkladech popření Alláhovy jedinečnosti u různých kultur a náboženství autor údajně dokazuje, že islám je jediným pravým a ryze monoteistickým náboženstvím.

Později byl obviněn bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka, který knihu Základy tauhídu − Islámský koncept Boha spoluvydal. Ta podle znaleckého posudku vyzývá ke xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. V některých zemích EU je také zakázaná.

Muž je podezřelý z toho, že v Česku vydání knihy zajistil a distribuoval ji. Za to mu může hrozit až deset let vězení.

Loňská policejní razie v pražských muslimských centrech se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Přítomní kritizovali údajnou přílišnou razanci zásahu.

V muslimském centru detektivové zadrželi několik lidí a většinu z nich pak propustili. Mezi zadrženými byl tajemník indonéské ambasády Wahon Yuliant, který poté obvinil policii z porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Islámská nadace a islámské centrum v Praze | Foto: Český rozhlas

Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme