Pročistí novela vinařského zákona trh s vínem?

16. březen 2015

Chystaná novela vinařského zákona rozdělila vinaře na dva tábory. Ministerstvo zemědělství plánuje výrazné zpřísnění podmínek podnikání v oboru, slibuje si od toho pročištění trhu od podvodníků.

Kvůli falšování a pančování na daních přichází o miliardy. Zastánci zákona v něm vidí možnost, jak se vypořádat s nekalou konkurencí, odpůrci se obávají nadměrné administrativy, zbytečné persekuce ze strany úředníků a likvidace svých živností. Komu vlastně novela pomůže? Sjednotí pravidla a nastolí rovné podmínky pro všechny?

„Víno tady odpočívá od 25. října. Podzim byl pro vinaře dost špatný, ale víno se zdá být dobré,“ usmívá se vinař Cyril Kosík při pohledu na halu plnou nerezových tanků s vínem. Vyrábí ho desítky let, navazuje tak na své předky, kteří na Břeclavsku hospodařili před sto lety.

Teprve nyní musí hájit svou čest. Černý trh s vínem podle něj poškozuje poctivé vinaře, svou značku a dobrou pověst přitom budují roky. „Co vypěstuje vinohrad, tady zpracujeme. Každý chce rychle zbohatnout, nakoupí něco a potom si s tím neví rady.“

Pokuty za 17 miliónů

Jenom loni odebrali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce celkem 864 vzorků vín. Sudových bylo 471, kontrolou v laboratoři neprošel každý třetí testovaný vzorek, u zbylých lahvových vín to byl každý pátý. Hovoří mluvčí inspekce Pavel Kopřiva:

Výrobce ovocného vína zneužívá loga Vína z Moravy, vína z Čech a Vinařského fondu

„Mezi pochybení patří přidání syntetického glycerolu, barviv, to jsou nepovolené postupy, stejně jako přidání vody. Častým prohřeškem je klamavě uvedená země původu, za který hrozí významná sankce.“

Minulý rok za tyto prohřešky udělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce pokuty za téměř 17 miliónů korun. Svaz vinařů proto chce, aby pančování bylo trestným činem. Vyhledávat podvodníky by měla tzv. vinařská kobra, tým specialistů policie, generálního ředitelství cel a SZPI. Podporu návrhu vyslovil i ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

„Budu chtít jednat s Celní správou, aby nám vyčlenili deset, dvacet expertů, kteří budou dlouhodobě k dispozici Státní zemědělské a potravinářské inspekci a Státní veterinární správě, abychom akce mohli dělat nejen občas, ale v průběhu každého týdne.“

Situace je alarmující. „Proto by speciální útvar měl být tomu věnován,“ upřesnil prezident Svazu vinařů Tibor Nitray. Podobné kroky označují někteří vinaři za perzekuci, obávají se nadměrné administrativy.

Více inspektorů do terénu

Vinaři stříhají keříky vinné révy

Velké kontroverze budí další bod novely a to regulace prodeje sudového vína. Jednou ze zamýšlených variant je prodej sudového vína pouze z hroznů vypěstovaných, sklizených a vyrobených u nás. Prodávat by ho směl pouze sám vinař či vinotéka, s kterou by měl platnou smlouvu.

„Nám se nelíbí jakákoli restrikce. Není důležitý, jaký obal má víno, ale co je to za víno. Pokud je falšované, je jedno, jestli je v sudu nebo v láhvi,“ myslí si místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděřič.

Obavy neskrývají majitelé vinoték, přísné podmínky splní málokdo a svou živnost budou muset uzavřít. O práci mohou přijít tisíce lidí. Vinotékaři a dovozci argumentují, že zákazníci si láhev s vínem za 300 korun nemohou dovolit a raději sáhnou po tom levnějším sudovém.

Z prodávaných moravských vín je přitom asi 90 procent ve flašce, nikoliv v sudu. Často se právě toto víno z dovozu záměrně vydává za moravské. K dostání je ve večerkách a tabácích, dodává Václav Rusnok, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték. „My se chceme distancovat od pančování a nekalých praktik.“

Pročistit trh je potřeba okamžitě, není na co čekat, myslí si vinař František Mádl z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „Současný stav mnohým vyhovuje, tady se dá falšovat. Přišlo velké množství podnikavců. Pokud se má trh regulovat, reakce jsou bouřlivé.“

Marian Jurečka

Než však novela začne platit, Státní zemědělská a potravinářská inspekce zintenzivní své kontroly a do terénu pošle víc lidí, jak upřesňuje ministr zemědělství Marian Jurečka. „Loni nastoupilo více než 30 pracovníků Státní potravinářské inspekce, budeme v tom pokračovat i letos, abychom o několik inspektorů naši činnost posílili.“

O dalších opatřeních, která by měla pomoci bojovat proti černému trhu s vínem budou vinaři s ministrem jednat už tuto středu. Na konci května by novelu zákona měli dostat na stůl poslanci, platit by měla začít od ledna příštího roku.

autoři: Štěpánka Kadlečková , sch
Spustit audio