Dienstbier bude v Bruselu vysvětlovat, jak zabránit diskriminaci Romů v Česku

Evropa řeší, jak zlepšit životní podmínky Romů v členských státech Evropské unie. V Bruselu kvůli tomu zasedá skupina národních delegací. Příklady úspěšného začleňování menšin, ale i rizika těchto projektů tak projednají politici, odborníci na problematiku menšin i zástupci Evropského parlamentu a Evropské komise. Jak zabránit diskriminaci Romů v Česku bude vysvětlovat ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference, Úřad vlády, Jiří Dienstbier

Tisková konference, Úřad vlády, Jiří Dienstbier | Foto: Filip Jandourek

„Byla přijata strategie romské integrace, která se kromě celé řady dalších oblastí zabývá také školstvím. Dále je projednávána novela školského zákona, která počítá s individuální integrací různým způsobem znevýhodněných romských dětí. Dále od roku 2017 plánujeme povinné předškolní vzdělávání přinejmenším v rozsahu jednoho roku," představil v Ranním interview Radiožurnálu konkrétní plány české vládní koalice Dienstbier.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech vládní koalice, jak zabránit diskriminaci Romů v Česku, mluvil v RI Radiožurnálu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

„Budu informovat o těchto věcech, protože si myslíme, že mohou velmi podstatným způsobem změnit rovný přístup všech dětí ke vzdělání,“ řekl.

Evropská komise s Českem zahájila řízení kvůli nesplnění povinnosti ve vzdělávání romských dětí. Záležitost může skončit až u Evropského soudního dvora.

Už v roce 2007 totiž Česká republika prohrála u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku spor s 18 mladými Romy z Ostravska. Podle rozsudku porušila přeřazením romských dětí do zvláštních škol jejich právo na vzdělání a diskriminovala je.

Řada romských dětí přitom dál končívá v praktických školách, které jsou ve skutečnosti určeny žákům s lehkým mentálním postižením.

Romové přitom trpí v několika zemích Evropské unie. Česko však podle zprávy Amnesty International patří k těm zemím, kde se násilí vůči Romům stupňuje.

Podle Dienstbiera je romská strategie oboustrannou záležitostí. „Vyžaduje to jak spolupráci romské menšiny, tak i většinové společnosti. Nelze cílit jen na jednu stranu. A v případě, že se bude integrace dařit, bude se dařit překonávat napětí. To je také jedním z cílů strategie. Aby česká společnost byla soudržná,“ dodává Dienstbier.

Vladimír Křivka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme