Vondra se zastal úředníků obžalovaných v kauze ProMoPro

Někdejší místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) se dnes u soudu zastal úředníků, kteří čelí obžalobě v kauze kontroverzní zakázky pro společnost ProMoPro z dob českého předsednictví EU. Podle něj se dostali „pro dobrotu na žebrotu“.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exministr obrany Alexandr Vondra vypovídal u soudu v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové

Exministr obrany Alexandr Vondra vypovídal u soudu v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové | Zdroj: ČTK

„Těchto tří lidí je mi mimořádně líto. Neměl jsem důvod pochybovat o tom, že jejich výběr byl nastaven dobře. Neumím si představit, že by Jana Hendrichová, která přišla z ministerstva financí, úmyslně spáchala jakýkoli trestný čin,“ podotkl Vondra.

Obžaloba tvrdí, že někdejší šéfka sekce pro předsednictví ČR Jana Hendrichová společně s tehdejším ředitelem odboru logistiky Radomírem Karlíkem a exředitelem odboru rozpočtu a veřejných zakázek Davidem Mlíčkem účelově a nedůvodně upřednostnili ProMoPro na úkor jiných potencionálních zájemců o veřejnou zakázku.

Rámcová smlouva prý byla nastavena tak, že si firma mohla jednostranně a neomezeně diktovat ceny za poskytování služeb. Trojice navíc údajně nezajistila dostatečné kontrolní mechanismy k odhalení podvržených faktur, které prý ProMoPro následně předkládalo úřadu vlády.

ProMoPro získalo v roce 2008 úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví Evropské unii. Podle obžaloby si však firma účtovala i věci, které neudělala. Státu tak údajně vznikla škoda za víc než 900 milionů korun.

Jedním z obviněných je i bývalý majitel firmy ProMoPro Jaroslav Veselý. Ten tvrdí, že jeho společnost byla jediná v Česku, která tehdy dokázala tak rozsáhlou zakázku zvládnout.

„Myslím, že co se týká předsednictví, udělal jsem to velice levně. Když si vezmete, že summit NATO byl na jednom místě - v Kongresovém centru, a my jsme to dělali na osmi místech, na třech v Praze a po celé republice. Všude jsme museli připravovat instalace a stěhovat techniku. Je to nepředstavitelná práce,“ uvedl.

Sám Vondra v kauze, v níž je obžalováno celkem 12 lidí za podvod, zneužití pravomoci nebo praní špinavých peněz, stíhaný není. U soudu vypovídal jako svědek. Už v minulosti řekl, že zakázku na tlumočení, osvětlení nebo videopřenosy v roce 2008 nepodepisoval on.

Před soudem několikrát zdůraznil, že jeho úloha byla jen koordinační. O podstatných záležitostech podle něj rozhodoval Úřad vlády.

„Nevyhýbám se žádné odpovědnosti v této věci, ale zase nemůžu ji přijímat tam, kde jsem ji prostě neměl. Ať už z hlediska organizačního řádů a dalších pravidel hry tak, jak byly nastaveny,“ poznamenal Vondra.

Kauza ProMoPro | Foto: Český rozhlas

ČTK, Jana Čermáková, kov, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme