V obci Korunní na Karlovarsku neznámí vandalové zdevastovali historickou kapli

17. březen 2015

Neznámí pachatelé významně poškodili kapli v obci Korunní na Karlovarsku. Zničili její výzdobu a zneuctili podzemní hrobku. Památka z 19. století v pseudogotickém stylu je v současné době bez oken.

Z pískovcové stavby zmizely takřka všechny kovové součásti, včetně vstupní mříže. Další ozdobnou mříž kdosi ukradl z hřebene střechy. Na střeše kaple je navíc pokroucený plech a do kaple začíná zatékat.

Poničena je také krypta pod kaplí, ve které jsou poškozené rakve s rozházenými ostatky členů rodiny Carla Gölsdorfa - zakladatele místní stáčírny minerální vody. Lidská stehenní kost se dokonce nachází přímo v kapli, někdo ji z krypty úplně vynesl ven.

V místech oltáře kdysi stála socha anděla. I ta je ale zničena a její zbytky leží v otevřené kryptě hrobky, pod úrovní podlahy kaple. Zdevastovaná stavba se nachází na okraji vojenského újezdu Hradiště - v části obce Korunní, které by mělo příští rok přejít pod správu blízké Stráže nad Ohří.

Kaple s hrobkou chátrá od konce druhé světové války, kdy z regionu odešli původní obyvatelé. Zejména v posledním období ji ale znehodnotily nájezdy zlodějů kovů. Svým způsobem pokračuje pomalý zánik obce, odkud před desítkami let zmizel romantický zámek s přilehlou lázeňskou promenádou.

V současné době tvoří obec Korunní pouze tři domy. V další části se nachází vrty pro jímání minerální vody a haly moderní stáčírny.

autor: zdt
Spustit audio