Bohuslav Sobotka: Babiš si ponechal byznysové a mediální aktivity. S tím se musíme vyrovnat

Předseda vlády Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD upozornil na to, že se šéf hnutí ANO Andrej Babiš dostává do neustálého rizika střetu zájmů. Budé nutné v tomto ohledu měnit zákony? „Je možné podívat se na legislativu – tam, kde není důsledná, nebo je povrchní v otázkách střetu zájmů, tak ji postupně zpřesňovat,“ vysvětluje Bohuslav Sobotka ve Speciálu Radiožurnálu.

Problém v souvislosti s potencionálním střetem zájmů je podle něj spojen s tím, že Andrej Babiš byl hlasy občanů katapultován do vysoké politiky, ale současně si ponechal své byznysové a mediální aktivity, což zde nebylo od roku 1989.

„Všichni se s tím musíme vyrovnávat. My jako jeho koaliční partner, opozice jako někdo, kdo by měl vládu hlídat, média jako někdo, kdo by měl být pojistkou demokracie a kdo by měl kontrolovat politiky,“ vysvětluje.

Důležité také podle jeho slov je, aby se nevypínaly pojistky, které mají garantovat slušné a standardní fungování parlamentní demokracie. „Co můžeme udělat, a nečekat na žádnou změnu ústavy, je to, aby ve vládě při každém rozhodnutí bylo jasné, že není ve prospěch komerčních zájmů, ale v zájmu občanů,“ nastiňuje.

Čtěte také

Upozorňuje také na význam nezávislých médiích. „Ve chvíli, kdy politik současně vlastní média, tak je těžké po nich chtít, aby politika skutečně nezávisle a věrohodně kontrolovala,“ říká s tím, že je důležité, aby zůstala silná veřejnoprávní média, která musí mít silnou ekonomickou základnu. „Proto není možné zrušit koncesionářské poplatky,“ dodává.

Proč nebyl na sjezdu ČSSD Miloš Zeman? Je dodržováno příměří na východě Ukrajiny? Je kvůli kauze Skanska v ohrožení ministr dopravy Dan Ťok? A proč vláda schválila průjezd amerického vojenského konvoje? Poslechněte si záznam Speciálu Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio