Prsní implantáty způsobují nový typ nádorů, varují Francouzi

Ve Francii se znovu mluví o prsních implantátech. S nedávnou aférou kolem vadných náhrad to ale nemá nic společného. Od roku 2011 ve Francii zaznamenali u 18 žen s "umělými" prsy novou formu nádorového onemocnění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mamografie

Mamografie | Foto: National Institutes of Health

Francouzské deníky tuto informaci přinášejí na titulních stranách. Podle listu Le Parisien by dokonce nové výzkumy mohly přispět k úplnému zákazu implantátů. To ale značně předbíhá.

Studie zjistila, že se objevují případy typu nádorového onemocnění, které nikde jinde nejsou. Vyskytly se právě jenom u žen, které mají prsní implantáty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle nové studie mohou prsní implantáty způsobovat nový typ nádorového onemocnění. Mluvil o tom pařížský zpravodaj Jan Šmíd

Na rozdíl od aféry, která propukla před necelými dvěma lety, jde však o implantáty zcela nezávadné. Ženy, které si je nechají voperovat, přesto riskují, že mohou onemocnět.

V reakci na závěry studie dnes vystoupila i francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Tourainová, která apelovala na ženy, aby nepodléhaly panice a implantáty si nenechávaly okamžitě odebrat.

Jde totiž o úplně novou studii a není dosud potvrzeno, za jakých okolností tato nádorová onemocnění mohou vznikat a jestli je to spojené s konkrétním výrobcem. Prozatím bylo zjištěno, že v 7 případech z 18 se jednalo o implantáty od téhož výrobce.

Prsní implantáty má v současné době ve Francii 400 tisíc žen, 80 procent z nich si je pořídilo z estetických důvodů.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme