Čínský internetový gigant Alibaba vyvíjí systém placení pomocí selfie

Selfie, tedy fotografický autoportrét, je dnes už celosvětovým fenoménem. V budoucnu by ovšem právě tyto snímky mohly sloužit nejen k pobavení, ale také při placení. Čínský internetový gigant Alibaba totiž vyvíjí systém platby zboží objednaného právě pomocí selfie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokud něco ztělesňuje prázdnotu a sobectví i solipsismus moderního světa, pak je to právě obsedantní zaujetí selfíčky

Pokud něco ztělesňuje prázdnotu a sobectví i solipsismus moderního světa, pak je to právě obsedantní zaujetí selfíčky | Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, Mstislav Chernov

Zakladatel společnosti Jack Ma Jün v německém Hannoveru názorně předvedl, jak by taková platba vypadala. Před plným sálem se vyfotil svým smartphonem a díky instalované technologii si zakoupil vybraný suvenýr, konkrétně známku z roku 1948.

Systém se jmenuje Smile to Pay, tedy Úsměvem k zaplacení. Jde o software rozeznávající lidskou tvář, telefon pak potvrdí identitu a následně provede platbu.

Podobný nástroj už v různých formách funguje, ale ne při placení. Navíc nikdy nebyl příliš dokonalý, ať už se to týká takzvaných detektorů úsměvů nebo různých počítačových her, kde se hráči mohou vyfotit a pak se stát třeba součástí sportovního týmu. Často totiž tvář dotyčného nedokázal rozeznat. Číňané ovšem slibují, že nic takového se v jejich případě při nákupu přes internet nestane.

Nejdříve se má tato technologie začít používat v Číně a poté i v dalších zemích. Kdy přesně Alibaba celý projekt spustí, ale zatím vedení firmy neoznámilo.

V budoucnu by se mohlo platit i slovem nebo fotkou tetování

Firma už také vyvíjí systém, kdy bude možné zaplatit třeba jen vyslovením konkrétního slova, fotkou tetování nebo i domácího mazlíčka. V každém případě se prý způsob platby pomocí selfie vyplatí.

Jack Ma Jün v této souvislosti připomíná, že současný způsob je příliš zdlouhavý. Uživatel teď podle něj musí zadat heslo, číslo občanského průkazu či pasu a často se také obává o zabezpečení transakce. To má díky selfie zmizet.

Celý projekt je dítětem dceřiné firmy Alibaby Ant Financial, což je poskytovatel finančních služeb. Do jeho oboru podnikání patří i světová platební platforma Alipay. Už ke konci roku 2013 dosáhl počet jejích registrovaných uživatelů 300 milionů a denně vyřizuje přes 80 milionů transakcí, z toho 45 milionů je realizováno prostřednictvím mobilních platebních účtů. Dá se proto očekávat, že software Smile to Pay se může velmi rychle rozšířit.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme