Nezisková organizace Animal Eye chce hájit práva zvířat, zřídí i speciální linku

V Česku vzniká nezisková organizace, která bude hájit a prosazovat práva a zájmy zvířat. Jmenuje se Animal Eye a v jejím čele stojí tým právníků. Chtějí totiž upravit příslušnou legislativu, aby bylo možné skutečně bránit týrání zvířat. Animal Eye také zprovozní speciální telefonní linku, na které odborníci lidem poradí, jak se chovat při podezření, že někdo ubližuje zvířatům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psí čenich

Psí čenich | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Na začátku celého příběhu byla malá holčička, která chtěla psa - čivavu.

Rodiče dívky štěně opravdu pořídili. Vybrali ho na internetu a na inzerátu se jim nezdálo nic podezřelého. Majitelka štěněte přivezla rodině psa domů.

„Já jsem si nádherné malé štěně čivavy vzala, ale zhruba hodinu na to, co už paní odjela, začaly problémy. Štěně nežralo, nepilo, bylo evidentně ve špatné kondici, takže jsem kontaktovala prodejkyni, ať se vrátí, že pes není v pořádku. Paní prodejkyně mi řekla, že to je ze stresu,“ popsala Eva Fraňková z organizace Animal Eye.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová česká neziskovka Animal Eye chce prosazovat práva zvířat, a to i pomocí speciální telefonní linky. Příspěvek natočila Eliška Malínská

Z majitelky psa se vyklubala překupnice, telefon na ni už zůstal odpojený a čivava po několika dnech kvůli velmi špatnému zdravotnímu stavu zemřela.

K případu se dostala právnička a dnes předsedkyně organizace Zuzana Rennerová, která poukazuje na tři hlavní oblasti, kterým se její tým věnuje.

„Důsledný právní postih a skutečně důsledná osvěta, vysvětlování, co se děje a co by bylo dobré přijmout a uskutečnit. Pak je tady oblast sledování legislativy a navrhování vlastních řešení.“

Jednou z navrhovaných změn, jak zabránit týrání nejen psů, ale zvířat obecně, je registr majitelů a povinné plošné čipování psů.

Pokud bude jasné, čí pes je, bude možné snáze bránit množitelům, kteří totiž na rozdíl od běžných chovatelů nepostupují podle předpisů a není možné jim dát třeba pokutu.

„Zatímco těm, kteří psy nemají označené, není možné prokázat, že jim patří, oni ty povinnosti plnit musejí, ale není možné jim prokázat neplnění,“ vysvětlil právník Martin Doležal.

Linka bude fungovat od středy

Organizace Animal Eye také 18. března spustí telefonní poradnu. Neměli by na ni volat ti, které napálili lidé z množíren psů a chtějí na to jen poukázat, ale ti, kteří stojí o právní pomoc a poradenství v otázce týrání zvířat.

Týká se to třeba lidí, kteří plánují podat trestní oznámení kvůli úmrtí psa z množírny, který byl ve špatném zdravotním stavu, i když ho obchodník prezentoval jako zdravé zvíře.

Lidé totiž občas ve snaze prokázat, že je někde množírna, jednaní nelegálně, vstupují na soukromé pozemky a fotí nebo točí videa. Mají z toho pak sami problémy a telefonní poradna by jim měla pomáhat, aby se ničeho protiprávního nedopustili.

Simona Bartošová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme