Vláda proplatí Zemanovu cestu do Moskvy. Výzvu ODS odmítla

Vláda nebude bránit prezidentovi Miloši Zemanovi v květnové cestě do Moskvy. Zeman se tam zúčastní oslav 70. výročí konce druhé světové války. Koalice tak odmítla výzvu opoziční ODS, aby náklady na prezidentovu cestu neproplatila. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka říká, že na postoji Česka k ukrajinské krizi to nic nezmění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: European Parliament

„Ti, kdo padli za naši svobodu a v boji s nacismem, nemůžou za dnešní nepřijatelné chování současného ruského prezidenta Putina,“ prohlásil Sobotka.

Detaily probere s prezidentem i na středeční schůzce na Pražském hradě. Jejím hlavním tématem bude právě zahraniční politika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda proplatí Zemanovu cestu do Moskvy. Diskutovali místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka a místopředseda ODS Martin Kupka

Sám Zeman se nechal slyšet, že neúčast na oslavách by byla urážkou 150 tisíc ruských vojáků, kteří padli při osvobozování tehdejšího Československa.

Zemanova cesta do Moskvy pobouřila zejména opoziční politiky.

Podle poslankyně ODS Miroslavy Němcové zatím nikdo z nejvyšších evropských státníků účast na oslavách nepotvrdil. Proto by mělo Česko Zemanovu cestu ještě zvážit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda proplatí prezidentovu cestu do Moskvy. Odmítá výzvu opoziční ODS, aby náklady nehradila. Připravila Jana Čermáková

„Jestli je to ku prospěchu České republiky, aby prezident naší země na tuto oslavu jel,“ uvedla.

Třeba německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že se ceremonií v ruské metropoli nezúčastní, protože by to cítila jako urážku ukrajinské vlády. Nechce prý sledovat přehlídku tanků, které možná střílely na Ukrajině.

Podle Kremlu se oslav zúčastní například čínský prezident Si Ťin-pching nebo vůdce Severní Koreje Kim Čong-un. Přijet by měli zástupci celkem 26 zemí.

Jana Čermáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme