Po zkažené jamce? Ze vzteklého býka se zase vracím do pohody, říká golfistka Klára Spilková

18. březen 2015

Člověk musí udělat úplně všechno, aby se stal nejlepším golfistou na světě. A právě toho chce docílit Klára Spilková, nejúspěšnější česká golfistka. Jejím dalším velkým cílem je letní olympiáda v Riu de Janeiru. „Doufám, že budu hrát lépe a že se tam dostanu, blížím se k tomu,“ vysvětluje Klára Spilková.

Všechno se v golfu zlepšuje a golfisté hledají cestu, jak toho docílit, ať už přes fyzičku, techniku nebo hlavu. Důležité je ale i rodinné zázemí. To Kláře Spilkové nechybělo. „Když jsem začala hrát, tak u mne byla hlavně rodina, táta se mnou všude jezdil, jsem mu za to hrozně vděčná,“ říká.

Ale na golfové hřiště ji od jejích sedmi let nikdo nedoprovázel, tam musela bojovat sama. „Drásá mne srdce, když rodiče chodí s dětmi na hřiště a radí. Nemyslím si, že to je dobře, ale každý má jinou cestu, je to jenom můj názor,“ vysvětluje.

Součástí jejího týmu jsou dva trenéři, kteří se navzájem doplňují, asistentka, která je její kamarádkou a doprovází ji na cestách, důležitá je také spolupráce s psycholožkou. „Probíráme můj život. Pro golfistu je dobré, když to má hezky učesané. Jsem člověk, který je hodně pozitivní a nevracím se zpět k věcem,“ nastiňuje.

Chtěla by vyhrát Solheim Cup

A takový přístup používá i na golfovém hřišti, kde přichází na mnoho věcí nejen v golfu, ale i na sobě. „Po jamce, kterou pokazím, si říkám: Kláro, to už bylo, už s tím nic neuděláš, nemysli na to. Jsem ráda, že jsem přišla na to, že bych se k věcem na hřišti neměla vracet, “ podotýká s tím, že člověk si musí najít právě to, co mu vyhovuje.

Klára Spilková byla hostem moderátorky Lucie Výborné

Nyní hraje na nejprestižnější evropské tour, ale věří, že se jí jednou podaří vyhrát Solheim Cup a že bude hrát na americkém turnaji LPGA. „Golf je moje celoživotní láska – zážitky, cestování, různí lidé,“ podotýká.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio