Podezření z korupce ve Skansce by měl ministr vysvětlit, řekl Sobotka

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD by měl ministr dopravy Dan Ťok vysvětlit údajnou korupci ve firmě Skanska. Česká pobočka čelí podezření, že v době, kdy firmu řídil, vyvedla ze svého hospodaření nejméně 100 milionů korun. Současný ministr dopravy nominovaný za hnutí ANO to odmítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

38. sjezd ČSSD v Praze, Bohuslav Sobotka

38. sjezd ČSSD v Praze, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Sobotka řekl, že ministr dopravy Ťok by měl využít všech možností, aby věc veřejnosti jednoznačně vysvětlil. Upozornil také, že jde zatím pouze o podezření.

„Pokud by se ta věc dostala do fáze konkrétního policejního vyšetřování, které by mělo konkrétní závěry, pak si myslím, že je to situace, kterou by hnutí ANO muselo řešit,“ uvedl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu premiér a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou o tom, jak zabránit hrozícímu střetu zájmů u Andreje Babiše a o tom, zda je v ohrožení ministr dopravy Dan Ťok. Moderuje Helena Šulcová.

„Zatím nejsou informace o tom, že by se tím zabývaly orgány činné v trestním řízení. Zatím tady není nějaký materiální obsah, který by svědčil o konkrétním porušení našich zákonů.“

Švédští interní auditoři v roce 2011 zjistili, že peníze Skanska poslala firmě Geosan Group, se kterou spolupracovala na zakázce na dostavbu silnice R7.

Dva důvěryhodné zdroje ze Skansky pak Radiožurnálu a švédskému rozhlasu řekly, že peníze mohly sloužit k uplácení.

Švédští auditoři upozornili na možnou korupci v české pobočce Skansky. Firmě tehdy šéfoval Ťok

Číst článek

Ťok řídil firmu Skanska od roku 2008. Tvrdí, že zakázku za 2,2 miliardy zdědil a nikdo ze švédské centrály mu o podezření z korupce neřekl.

Ministr dopravy Dan Ťok | Foto: ČTK

„Já to naprosto odmítám. Peníze na úplatky nešly a nešlo o podezřelou transakci. Kdybych v roce 2011 měl jakékoliv pochybnosti, tak bych to oznámil policii,“ řekl Ťok.

Vedení firmy přišlo se čtyřmi různými vysvětleními. Například podle finančního ředitele celosvětové Skansky Petra Wallina to byla konzultační provize.

Faktem ale je, že v prosinci 2011 management Skansky předvolal Ťoka do švédské centrály. Podle dvou zdrojů závěr interních auditorů byl, že se jednalo o korupční platbu.

Firma Geosan Group k tomu uvedla, že nebude detaily zakázky komentovat.

Helena Šulcová, Anna Jadrná, Markéta Chaloupská, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme