České léčebné konopí se odkládá, jeden z účastníků napadl tendr

Na legální léčebné konopí si čeští pacienti ještě počkají. Výběrové řízení na pěstitele totiž napadl jeden z účastníků, a stát tak zatím nemůže smlouvu s vítězem podepsat. Informaci přinesl zpravodajský server iDnes. O stížnosti teď bude rozhodovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léčebné konopí. Lékovka s pěti gramy

Léčebné konopí. Lékovka s pěti gramy | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Antimonopolní úřad obdržel podle serveru návrh od společnosti Velvana, a.s. Správní řízení zahájil 27. února.

Jak dlouho bude úřad o stížnosti rozhodovat, není jasné. Nemá totiž stanovenou žádnou lhůtu, ve které musí věc vyřešit. Jasné tak není ani to, kdy se první legální tuzemské konopí dostane k pacientům.

Léčba konopím je v ČR legální od dubna 2013 na zmírnění obtíží dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. V praxi se ale zatím téměř neprovádí. Od prosince 2014 do února 2015 dostalo na recept konopí deset pacientů, indikovány k léčbě jsou 2000 až 3000 nemocných.

Podle mluvčího ÚOHS Martina Švandy řízení obvykle trvají 60 dnů, mohou byt ale i delší. Záleží prý na složitosti případu.

České lékárny už nabízejí konopí dovážené z ciziny. Jeho cena je ale několikanásobně vyšší, než kolik by měla stát rostlina pěstovaná v tuzemsku. Gram z dovozu stojí v lékárnách většinou kolem 300 korun.

Státní ústav pro kontrolu léčiv již koncem loňského roku uvedl, že v soutěži o českého dodavatele zvítězila s nejlepší cenou firma Elkoplast Slušovice, která nabídla cenu 68 korun bez DPH za gram.

Podle serveru iDnes.cz do druhého kola tendru postoupily Elkoplast Slušovice, firma Medihemp a právě společnost Velvana, která do soutěže šla spolu s firmou Leros a Výzkumným ústavem rostlinné výroby.

Léčebné konopí | Foto: Michal Jindra

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme