Policejní velitel přiznal vinu za smrt 96 fanoušků Liverpoolu na Hillsborough

Zásadní zlom přineslo soudní vyšetřování největší fotbalové tragédie v britské historii. Velitel policie na stadionu Hillsborough přiznal, že smrt 96 fanoušků FC Liverpool způsobilo v roce 1989 jeho rozhodnutí. Vrchní superintendant David Duckenfield nechal otevřený tunel, kudy se tisíce diváků dostaly do už zaplněného sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínka na fanoušky, kteří zemřeli 15. dubna 1989 na stadiónu v Hillsborough

Vzpomínka na fanoušky, kteří zemřeli 15. dubna 1989 na stadiónu v Hillsborough | Foto: GNU Free Documentation Licence, Version 1.3, Linksfuss

Bývalý prominentní policista skoro 26 let po tragédii pod tíhou důkazů konečně přiznal, že zpanikařil a byl v kritické situaci paralyzovaný. David Duckenfield vypovídal při soudním vyšetřování už šestý den po sobě.

Vrchní superintendant v klíčové chvíli nechal otevřít velký nouzový východ, aby odlehčil tlačenici před stadionem. Neuvědomil si ale, že se příznivci Liverpoolu můžou tunelem na stadionu dostat až do sektoru Leppings Lane, který byl už tou dobou zcela zaplněný. Právě tam se 96 lidí umačkalo k smrti a dalších 500 fanoušků utrpělo zranění.

Duckenfield trpí posttraumatickou stresovou poruchou a těžkými depresemi. Tragédie, za níž se oficiálně omluvil i britský premiér, se dlouhá léta sváděla na chování fanoušků a policie dokonce zfalšovala a pozměnila desítky svědeckých výpovědí.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme