Svatováclavská koruna bude vystavená k 700. výročí narození Karla IV.

Při příležitosti 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. bude příští rok vystavena svatováclavská koruna, nejvzácnější část korunovačních klenotů. Shodli se na tom na dnešní schůzce držitelé klíčů od korunní komory svatovítské katedrály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korunovační klenoty byly slavnostně vyzvednuty z Korunovační komory

Korunovační klenoty byly slavnostně vyzvednuty z Korunovační komory | Foto: Filip Jandourek

"Jedna z věcí, na kterých jsme se dohodli, je to, že by koruna měla být vystavena v souvislosti s výročím Karla IV., které si budeme připomínat v příštím roce," řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

O jakých dalších tématech takzvaní klíčníci mluvili, Sobotka po setkání nesdělil. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ještě před schůzkou uvedl, že by účastníci měli mluvit také o stavu katedrály i budoucích projektech v ní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novodobou historii korunovačních klenotů shrnula Evelyna Kulíšková

Sedm klíčů potřebných pro vyzvednutí korunovačních klenotů drží od roku 1867 nejvyšší zástupci státu, církve a hlavního města Prahy.

„Při úpravách Korunní komory byly pořízeny nové dveře. Byly opatřeny sedmi zámky. A týmiž zámky byl opatřen i nový trezor pro uložení korunovačních klenotů. Takže tehdy vznikla tradice sedmi klíčů," přiblížila šéfka Odboru památkové péče hradu Ivana Kyzourová.

Držitelé klíčů od Korunní komory, (zleva) Miloslav Vlk, Adriana Krnáčová, Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka a Václav Malý | Foto: Filip Jandourek

Vedle prezidenta republiky Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky mají dnes klíč ještě předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD, předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), arcibiskup pražský Dominik Duka, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta Václav Malý a pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

K otevření komory je vždy potřeba všech sedm klíčů naráz. Zámky jsou umístěné pod sebou. Nejvýš klíč vkládá prezident, nejníž se musí sklonit zástupce hlavního města.

Premiéra tří klíčníků

Tři ze současných klíčníků ještě nikdy klíče nepoužili. Jsou to premiér Bohuslav Sobotka, předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček a primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

„Je to samozřejmě obrovská čest i odpovědnost. Právě proto ho máme dobře uložen, aby ho nikdo nemohl zcizit a aby se nám nemohl ztratit. Každopádně je to i pro mě nová funkce, tak se s tím sžívám. Jako se vším,“ svěřila se Krnáčová.

Až bude příští rok Korunní komoru odemykat, uvidí svatováclavskou korunu, korunovační kříž, královské žezlo a jablko i svatováclavský meč poprvé. Stejně je na tom i premiér Bohuslav Sobotka.

„Zatím za těch 14 měsíců jsem neměl příležitost ho použít, takže se těším, že tato chvíle nastane a určitě to bude velmi slavnostní okamžik pro mě osobně, protože jsem ještě korunovační klenoty na vlastní oči neviděl,“ řekl.

Naopak prezident Miloš Zeman už je zkušeným klíčníkem. Komoru s korunovačními klenoty odemykal už jako premiér. Krátce po jmenování prezidentem prozradil, kde klíč ke korunovačním klenotům jako předseda vlády schovával.

„Dřív jsem je měl schované ve svém trezoru a byla to jediná věc, kterou jsem tam měl.“

Korunovační klenoty - korunní komora - držitelé klíčů | Foto: Český rozhlas

I při správném postupu se ale několikrát v historii otevření komory s klenoty na první pokus nepodařilo.

„Máme doloženo, že v roce 1919, když chtěli zkontrolovat klenoty po první světové válce, nemohli se tam dostat. Druhý problém byl v roce 1939, kdy nešel jeden zámek a trvalo prý hodinu a půl, než ho zámečník zprovoznil," popsala Ivana Kyzourová.

Zatím naposledy se zámky zasekly těsně po druhé světové válce. Korunovační klenoty se měly vrátit do trezoru poté, co nacisté přiznali, kam je v roce 1944 před spojeneckými nálety ukryli.

Historikové se ale domnívají, že říšský protektor Reinhard Heydrich původně zamýšlel si klenoty nechat jako válečnou kořist.

„Jisté je, že si tehdy ponechal čtyři klíče sám pro sebe, tři dal prezidentu Háchovi, ale zároveň si nechal od těch tří zhotovit kopie," připomněla při poslední výstavě klenotů v květnu 2013 tehdejší předsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová.

Traduje se také, že Heydrich si dokonce tajně nasadil korunu na hlavu, podle legendy takové chování znamená smrt. Heydrich skutečně zanedlouho zemřel na následky atentátu. Nikdo ale oficiálně nedoložil, že před smrtí měl skutečně korunovační korunu na hlavě.

Věra Pfeifferová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme