Senátor Veleba stáhl z jednání novelu o koncesionářských poplatcích

Senát zatím nebude jednat o novele, která by mohla upravit výběr koncesionářských poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas. Iniciátor novely, nezávislý senátor Jan Veleba, ji stáhl z programu schůze. Podle Veleby je zákon natolik zásadní, že ho senátoři budou muset důkladněji probrat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Veleba

Jan Veleba | Foto: Filip Jandourek

Podle Jana Veleby by koncesionářské poplatky neměli platit pět let ti, o kom rozhlas nebo televize zveřejnily nepravdivou informaci.

Dále navrhoval, aby se koncesionáři mohli rozhodnout, jestli budou poplatky posílat rozhlasu a televizi, nebo na jiné obecně prospěšné účely, třeba České filharmonii nebo nějakému divadlu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O koncesionářských poplatcích Senát jednat nebude. Jan Veleba svůj návrh na jejich změnu na poslední chvíli stáhl. Více Lenka Jansová

„Návrh zákona je natolik zásadní a budí určité kontroverze. Ale hlavně senátoři nemají dostatek informací. Proto jsem se rozhodl, že to musím nějakým způsobem zkomunikovat s kolegy, kteří rozhodnou o tom, jestli návrh projde, nebo ne. Ta cesta je jediná – stáhl jsem návrh,“ vysvětluje Jan Veleba.

Návrh se rozhodl stáhnout na poslední chvíli. Původně měl přijít na řadu dnes odpoledne. Jan Veleba v devět hodin řekl, že pro něj získal 16 senátorů. Teď chce ale v horní komoře pořádat debaty a semináře, aby přesvědčil více kolegů.

Svého záměru se nevzdává, jen bude muset za čas předložit nový návrh. Proti Velebovu návrhu už vystoupil například premiér Bohuslav Sobotka, změna zákona vadí i senátorům ČSSD.

Petice s návrhem na ústavní žalobu

Senátoři ještě před schůzí dostali petici, která kritizuje prezidenta Miloše Zemana za jeho zahraničí politiku i postoj vůči Senátu.

Aktivista Michal Meisner má na petici víc než 11 tisíc podpisů. Je v ní návrh na ústavní žalobu. Organizátoři petice podezírají prezidenta z vlastizrady. Žalobu by ale musel schválit Senát i Poslanecká sněmovna. V obou komorách by se musela najít ústavní většina. Senátoři by se měli peticí zabývat v dubnu.

Církve a účetnictví

Sociální demokracie stáhla novelu o povinnosti církví zveřejňovat své účetnictví. S tím církve dřív souhlasily v rámci jednání o restitucích.

„Po několika jednáních s církvemi, ale především s legislativním odborem Senátu jsem dospěl k názoru, že tam jsou takové obtížnosti, které lze těžko tímto zákonem překonat. Především je tam odlišnost evidované právnické osoby a registrované církve,“ říká předkladatel za ČSSD František Bublan.

Církve se zavázaly zveřejňovat účetnictví i bez zákona.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme