Podezřením z korupce v české pobočce Skansky už se zabývá policie

O možnou korupci ve stavební firmě Skanska se zajímají už i detektivové z české protikorupční jednotky. Českému rozhlasu to potvrdil její mluvčí Jaroslav Ibehej. Švédští interní auditoři v roce 2011 zjistili, že česká pobočka Skansky podivně vyvedla ze svého hospodaření nejméně 100 milionů korun. Panuje podezření, že peníze mohly sloužit k uplácení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba dálnice (ilustrační foto)

Výstavba dálnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„K této věci mohu obecně sdělit, že informace, které přinášejí sdělovací prostředky, samozřejmě monitorujeme a analyzujeme,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Skanska čelí podezření, že v době, kdy ji vedl nynější ministr dopravy Dan Ťok (ANO), ze svého hospodaření vyvedla nejméně 100 milionů korun. Peníze poslala firmě Geosan Group, se kterou spolupracovala na zakázce na dostavbu rychlostní silnice R7. Následně měly jít na úplatky.

Informace o možné korupci získal Švédský a Český rozhlas od dvou vysoce postavených zdrojů z firmy a potvrdil je také auditor Anders Blomqvist, který byl do roku 2013 šéfem vnitřního auditu centrály Skansky.

V rozhovoru pro Český rozhlas Blomqvist řekl, že Ťok o úplatcích věděl. O podezření na korupci v Česku auditor podle svých slov informoval nejvyšší vedení firmy, své svědectví je ochoten zopakovat i před vyšetřovací orgány.

Ťok věděl o uplácení, říká někdejší šéf oddělení vnitřního auditu Skansky

Číst článek

Skanska pro agenturu Reuters uvedla, že vnitřní vyšetřování nic neetického na operacích nezjistilo. I Dan Ťok podezření, že by byť jen věděl o korupci, striktně odmítl.

V dnešních Hospodářských novinách přichází Ťok s verzí, že se někdejší šéf auditorů Skansky, který později z firmy odešel, možná mstí. Českému rozhlasu ministr řekl, že si na jednání s Blomqvistem sice pamatuje, ale popírá, že by byl do korupce zapleten.

„Nepamatuji si slovo od slova, větu po větě, o čem jsme mluvili. Jistě jsme mimo jiné mluvili i o tomto projektu, protože to bylo zrovna aktuální. Takže jsme to debatovali,“ uvedl Dan Ťok.

Firma Geosan Group se k celé transakci odmítla vyjádřit.

Martin Hromádka, Markéta Chaloupská, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme