Kiska odmítl pozvání na přehlídku v Moskvě, možná ale pojede Fico

Slovenský prezident Andrej Kiska oznámil, že na oslavy konce druhé světové války do Moskvy nepojede. Rusko totiž jasně naznačilo, že by si přálo účast premiéra Roberta Fica. Bratislava ale zatím váhá, jestli někoho na vojenskou přehlídku na Rudém náměstí 9. května pošle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Visegrádská čtyřka, Andrej Kiska

Visegrádská čtyřka, Andrej Kiska | Foto: Filip Jandourek

Pozvání z Kremlu původně dostal prezident Andrej Kiska, který se svým rozhodnutím dlouho váhal a chtěl s ním vyčkat až do dubna. Dnes dopoledne ale překvapivě oznámil, že do Moskvy nakonec nepojede.

V den výročí konce války bude na Slovensku a padlé vojáky si připomene na hřbitovech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský prezident oznámil, že na vojenskou přehlídku do Moskvy nepojede. Podrobnosti od zpravodaje v Bratislavě Petra Vavroušky

Jak slovenský prezident řekl, vzhledem k událostem na Ukrajině a na Krymu se nechce zúčastnit oslav síly ruské armády na vojenské přehlídce.

K tomuto rozhodnutí zřejmě přispělo včerejší nečekané vyjádření ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že na oslavách konce války čekají premiéra Roberta Fica.

Na to slovenský úřad vlády oznámil, že o účasti slovenských politiků se zatím definitivně nerozhodlo. V té chvíli se zřejmě ještě čekalo i na to, jak na pozvání z Kremlu zareaguje právě prezident Kiska.

Nyní už je jasné, že hlava státu na vojenskou přehlídku nepojede, a o své účasti se teď musí rozhodnout premiér Fico.

Situaci, která kolem zvažované účasti slovenských politiků na moskevských oslavách vznikla, pochopitelně komentují tamní média. Například deník Sme komentuje fakt, že si Moskva jasně ukázala prstem, koho chce ze Slovenska vidět na Rudém náměstí.

Rusko tímto způsobem může označovat své spřízněné duše mezi politiky ve světě, napsal list Sme. Deník N pak dodává, že pokud do Moskvy opravdu pojede premiér Fico, tak se tam ocitne ve velmi bizarní společnosti.

Český prezident Zeman a řecký premiér Tsipras podle něj budou asi těmi nejpřijatelnějšími hosty, v porovnání například se severokorejským vůdcem.

Petr Vavrouška, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme