Sazby hypoték znovu klesají. Může za to i stav evropské ekonomiky

Sazby hypoték znovu přepsaly historická minima. V únoru klesly o 0,7 procenta na rekordní 2,27 procenta. Podle odborníků za tím stojí nejen obchodní boj některých bank, které se snaží nejrůznějšími nabídkami nalákat co nejvíce klientů, ale také celkový stav ekonomiky v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V únoru si vzalo hypotéku 6700 lidí a vzrostla i celková vypůjčená částka, která překonala 11,5 miliardy korun. Přitom ještě před pěti lety byla průměrná úroková sazba víc než dvojnásobná, konkrétně 5,82 procenta.

Podle Jana Kruntoráda, předsedy představenstva Asociace hypotečních makléřů, za poklesem sazeb nestojí pouze snahy největších bank bojovat o každého klienta, ale také stav ekonomiky v Evropské unii a cena peněz jako celku:

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Jana Kruntoráda, předsedy představenstva Asociace hypotečních makléřů, mohou sazby hypoték i nadále mírně klesat

„Nesmíme zapomenout na to, že Evropská unie má v rámci své ekonomiky problémy s jižními státy Evropy a Evropská centrální banka tiskne hromadně peníze. Cena peněz je tak nízká, že se to projeví pak i v našem prostoru nízkou úrokovou sazbou.“

Klienti samozřejmě oceňují, že při splácení hypotéky ušetří stovky i tisíce korun. Jestli to je výhodné i pro banky, je podle Jana Kruntoráda otázkou konkurenčního boje:

„Banky jsou dobře fungující systémy a i ony dobře nakupují peníze, to znamená levně. Jednak z mezibankovních trhů nebo od klientů, kteří u nich spoří, kterým dávají minimální úroky kreditního charakteru,“ vysvětlil a dodal:

„Samozřejmě se ten efekt bankám zmenšuje, snižuje se profitabilita produktů hypotéky, která se projevuje až s delším časovým odstupem, třeba v horizontu sedmi až deseti let. Nesmíme ale zapomenout, že banky stále disponují dalšími produkty, které na tu hypotéku navazují. Klient, pokud má hypotéku, těžko odejde, když se k němu banka chová korektně v rámci fixačních období.“

Klienti musí s bankou vyjednávat

Rekordně nízké sazby se podle něj týkají v drtivé většině nových klientů, ale i stávající klient se může dostat na podobné sazby:

„Je to o retenčních programech jednotlivých bank, které se za poslední čtyři roky velmi vylepšily, a také o samotného klienta, který když bude vědět, že mu končí fixace, musí s bankou vyjednávat,“ doplnil předseda představenstva Asociace hypotečních makléřů.

Podle Kruntoráda sazby mohou i nadále mírně klesat nebo stagnovat. Nebudou ale ještě růst:

„Začnou růst v momentě, kdy se nadechne celá ekonomika Evropské unie. Může to mít v podstatě takový vzorec, pokud se všechno centrální bance Evropské unie v rámci ozdravení ekonomiky povede, jako je teď ve Spojených státech.“

„Sazby rostou a rostou i ceny nemovitostí,“ řekl Jan Kruntorád. Něco takového by se podle něj mohlo projevovat v České republice a Evropě s dvouletým zpožděním.

Hypoindex - průměrná úroková sazba v procentech (2/2011 - 2/2015) | Foto: ČTK

Jana Vondráčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme