Zeman se Sobotkou mluvili o cestě do Moskvy i situaci na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě sešel s premiérem a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Mluvili mimo jiné o situaci na Ukrajině, prezidentově plánované cestě do Ruska a Islámském státu. Oba se také zúčastnili schůzky k chystané oslavě 700. výročí narození Karla IV.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Držitelé klíčů od Korunní komory, Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka

Držitelé klíčů od Korunní komory, Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Diskutovali jsme přirozeně o aktuálních tématech, která se týkají zahraniční politiky. Ať už je to situace na Ukrajině, krize, která se týká Islámského státu, bezpečnostní situace v zemích v okolí Evropské unie,“ upřesnil premiér Sobotka.

Dodal také, že Česká republika je i dál připravená postupovat společně s ostatními zeměmi Evropské unie ohledně situace na Ukrajině a sankcí proti Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman se sešel s premiérem Sobotkou. Mluvili například o situaci na Ukrajině a Islámském státu. Schůzku přiblížila Jana Čermáková

Státníci mluvili také o 70. výročí osvobození Československa. Shodli se, že je třeba si kulaté výročí důstojně připomenout, stejně jako tehdejší oběti.

Nevyhnuli se tak ani tématu květnové prezidentovy cesty do Moskvy. Zeman se tam zúčastní oslav 70. výročí konce druhé světové války.

Sobotka prezidenta seznámil se stanoviskem vlády k jeho cestě a zopakoval, že vláda nebude Zemanovu návštěvu Moskvy komplikovat.

„Více než 100 tisíc ruských vojáků, kteří zahynuli při osvobozování tehdejšího Československa, nemůže za současnou politiku prezidenta Putina. Účast pana prezidenta v Moskvě při oslavě výročí konce druhé světové války nemění nic na naší politice, kterou zastáváme vůči krizi na Ukrajině,“ dodal Sobotka.

Veřejnoprávní média i korunovační klenoty

Premiér také mluvil s prezidentem o situaci veřejnoprávních médií, konkrétně Českého rozhlasu a České televize.

Podle Sobotky by měla být veřejnoprávní média dál financovaná z koncesionářských poplatků, a ne formou reklamy nebo ze státního rozpočtu. Jedině tak lze podle premiéra zaručit jejich nezávislost.

Držitelé klíčů od Korunní komory, (zleva) Miloslav Vlk, Adriana Krnáčová, Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka a Václav Malý | Foto: Filip Jandourek

Na Pražském hradě se krátce před polednem sešli takzvaní klíčníci, tedy držitelé klíčů od korunovačních klenotů.

Shodli se, že příští rok v květnu bude moci veřejnost vidět svatováclavskou korunu. Jejím vystavením chtějí připomenout 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Schůzky se kromě prezidenta a premiéra zúčastnili také kardinál Dominik Duka, probošt Metropolitní kapituly u svatého Víta Václav Malý a pražská primátorka za hnutí ANO Adriana Krnáčová.

Další dva držitelé klíčů se omluvili. Nepřišli předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD a jeho stranický kolega, předseda Senátu Milan Štěch.

Korunovační klenoty - korunní komora - držitelé klíčů | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme